Szijjártó a CNN-nek: Álhír, hogy összekevernénk a pedofíliát a homoszexualitással

2021. július 14. – 06:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Álhír, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást összekeverné a jogszabályunk. Egyetlen olyan mondatot sem találna benne, ahol ezt a két jelenséget összekevernék. A jogszabály egyik része rendkívül szigorú következményeket ír elő a pedofília vonatkozásában, a törvény másik része pedig a gyermekek szexuális orientációjukra vonatkozó védelméről szól. Ez két teljesen különálló és elszigetelt rész a törvényben, semmi sem keveredik össze” – mondta Szijjártó Péter a CNN interjújában a melegellenessé eltérített pedofiltörvényről. A külügyminiszter az interjúból már kedden feltöltött egy rövid kedvcsinálót, a teljes beszélgetést pedig szerda reggel posztolta.

A CNN riportere ebben arról kérdezte a külügyminisztert, megemelkedett-e a bejelentett pedofil bűncselekmények száma Magyarországon, hogy ilyen törvényt hoztak, mire Szijjártó azt válaszolta, „azt nem állítanám, hogy rendkívüli számaink lennének európai összehasonlításban, de egyetlen, gyermek ellen elkövetett pedofil bűncselekmény is túl sok”.

A riporter ezután azt pedzegette, hogy a magyar törvény többek szerint hasonlít egy Oroszországban hozott 2013-as jogszabályra, ami összekapcsolta a pedofíliát a meleg közösségekkel, de Szijjártó ezt a kérdést úgy keverte le, hogy ő a magyar kormányt képviseli, az orosz törvényt pedig nem ismeri, és az nem is érdekli. Ezután elismételte a kormány narratíváját, miszerint a magyar törvény mindössze annyit ír elő, hogy a szülők joga a 18 év alattiak szexuális orientációra vonatkozó nevelése, a felnőttekről nincs benne szó.

„Magyarországon senkinek sem kell félnie a szexuális orientációja miatt. Senki sem szenvedhet el diszkriminációt ennek alapján” – tette hozzá Szijjártó.

A riporter arról is kérdezte a külügyminisztert, konzultáltak-e előzetesen pszichológusokkal vagy szakértőkkel arról, hogy vannak-e olyan kutatási eredmények, amik alapján azt lehet mondani, a 18 év alattiakra hatással van az, ha homoszexuális tartalmat vagy párokat látnak. Szijjártó erre újra megismételte, hogy a szülő jobban ismeri a gyerekét, mint bármilyen szervezet vagy intézmény.

Ezután szóba került, hogy egy Ipsos-kutatás szerint a megkérdezett magyarok 56 százaléka azt válaszolta, hogy az azonos nemű párokat ugyanolyan jogok illetnék meg az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális párokat. A miniszter arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyarok többsége így gondolkodik, azt válaszolta: a kétharmados többséggel elfogadott Alaptörvényben tisztán fogalmaznak a dologról.

Majd Szijjártó azt is kihangsúlyozta, hogy a melegellenes pedofiltörvényt nemcsak a kormánypártok szavazták meg, hanem a „vezető ellenzéki párt” is, utalva ezzel arra, hogy az ellenzéki összefogás pártjaiból csak a Jobbik nem bojkottálta a szavazást. „A helyzetet oly módon leírni tehát, mintha ez csupán a kormánypártok álláspontja lenne, egyszerűen nem igaz és tisztességtelen” – mondta. Azt már nem tette hozzá, hogy a Jobbik kihangsúlyozta, hogy ők (ahogy a kiegészítés előtt a többi párt is) csak a pedofilellenes résszel értettek egyet, és amiatt érezték fontosnak, hogy megszavazzák, de a „a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket” egy esetleges 2022-es választási győzelem esetén ki fogják venni a törvényből.

Miután a Jobbik közölte, hogy képviselői megszavazzák a törvényt, több ellenzéki szövetségese is bírálta a pártot, ugyanakkor a téma nem maradt hosszan napirenden. Nemrég megjelent magyarázóvideónkban a Telex főszerkesztője, Dull Szabolcs arról beszélt, hogy a pártok a szavazással kapcsolatos különböző hozzáállással azt is elérték, hogy a Fidesz nem sütheti rá az összefogásra a választások előtt, hogy mind egységesen „a pedofilokat védik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!