Dió nagyságú jégdarabokkal és özönvízzel érkezett meg a délutánra jósolt vihar

2021. július 9. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön még a rekkenő hőség miatt lehetett hüledezni – olyan meleg volt, hogy a napi melegrekord is megdőlt, Adonyban 40,2 fokot mértek –, pénteken viszont az előrejelzéseknek megfelelően viharokkal, felhőszakadással érkezik meg a lehűlés. A délutáni órákban heves szélre, jégesőre és felhőszakadásra is lehet számítani az Időkép szerint.

Az Országos Meterológiai Szolgálat beszámolója szerint délután elég rendesen elkapta a beígért zivatar Tatát, 5-8 centis jég is esett, komoly károkat okozva a városban. Az Időkép arról írt, hogy Süttőn, Bicskén, Nagykovácsiban, Rákoskeresztúron és Dunakeszin is potyogott jég az égből. Kora estére Budapestet is elérte a vihar, a főváros különböző kerületei is kaptak a jégesőből. Pesterzsébeten bezúzták az egyik parkoló autó hátsó ablakát a méretes jégdarabok.

Fotó: Országos Meterológiai Szolgálat
Fotó: Országos Meterológiai Szolgálat
Fotó: olvasónk, Gábor
Fotó: olvasónk, Gábor

Olvasóink is küldtek fotókat a főváros felett átvonuló viharról, a XX. kerületben sok helyen bokáig erő víz alakult ki a heves esőzés után; volt, ahol egy autó is az özönvíz áldozatául esett. Sokan az autó belsejéből merték a vizet, a mélygarázsokban is áll a víz, írta egyik olvasónk, Tóth Boglárka.

Fotó: Olvasói fotó
Fotó: Olvasói fotó
Fotó: olvasónk, Tóth Boglárka.
Fotó: olvasónk, Tóth Boglárka.

A Katasztrófavédelem összesítése szerint több mint 30 riasztást kaptak a tűzoltók Budapesten a vihar által kidöntött fák miatt. A XII. kerületben, a Zugligeti úton távközlési vezetékre szakadt egy nagy méretű faág, amely megrongálta egy épület bejáratát is. Öt méterrel távolabb két gépkocsira dőlt egy fa. A III. kerületi Harrer Pál utcában egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt, míg a Laktanya utcában egy kollégiumi épület tetejét bontotta meg a viharos szél. A XVI. kerületi Budapesti úton és a XII. kerületi Rácz Aladár úton pedig villanyvezetékre dőlt rá a fa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi tájékoztatása szerint a hőséget lezáró frontálzóna előterében már ki is alakult a Dunántúl keleti részén az első zivatarrendszer, amely gyorsan halad északkelet felé, és a későbbiekben várhatóan leginkább az Alföld északnyugati részét, illetve az Északi-középhegységet érinti majd. Az erősebb zivatarokat a heves villámtevékenység mellett elsősorban jégeső, intenzív csapadék kíséri, ezért már ki is került a másodfokú, narancs riasztás is a középső területek néhány járására.

Ez a későbbiek folyamán, akár rövid időn belül is bővülhet, a délutáni, esti órákban pedig akár piros riasztást is kiadhatnak. Az OMSZ mindenkinek azt javasolja, hogy kövesse figyelemmel a folyamatosan frissülő veszélyjelzésüket, amit itt lehet elérni.

A középső országrészben rövid idő alatt akár 50 mm csapadék is hullhat majd, de akár a 100 km/h-t is meghaladó széllökésekre, valamint 3-4 centis jégre is fel kell készülni. A hétvégi előrejelzésről korábban itt írtunk részletesen, eszerint a következő napokban folyamatosan lehet majd záporra, zivatarra számítani, a legmagasabb várható hőmérséklet pedig 32 fok lesz majd.

Frissítés:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban zivatar veszélye miatt kiadott másodfokú riasztásokat, de az elsőfokú riasztások érvényben maradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!