Viharokkal, felhőszakadással érkezik meg a lehűlés

Legfontosabb

2021. július 8. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken reggel heves viharokkal, felhőszakadással érkezik meg a kánikulát enyhítő hidegfront – írja az Időkép. A meteorológiai portál szerint péntekre ér a Kárpát-medencébe az a front, ami meghozza az enyhülést az idei harmadik hőhullám után.

Pénteken a kora hajnali órákban érheti el a front a nyugati, északnyugati tájakat. Kezdetben a Dunántúl északi majd keleti felén, később a középső és északi tájakon várható egyre többfelé zápor, zivatar. Legkésőbb a tiszántúli, keleti tájakra ér el a front.

Az Időkép előrejelzése a hőmérséklet alakulásáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a Dunántúlon akár már csütörtökön is előfordulhatnak zivatarok, de ők is inkább azt valószínűsítik, hogy péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében. Éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, 2-3 cm-t elérő jég és intenzív csapadék kísérheti.

Pénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat 90 km/h fölötti széllökés, 2-3 (helyenként akár 4+) cm-t meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti. Délután a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség. A szélsőséges időjárási helyzet miatt az országban 25 és 37 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap jellemzően 26–32 fok között lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet az országban. A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, és több helyen valószínű zápor, zivatar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!