40,2 fokot mértek Adonyban, megdőlt az országos napi melegrekord

2021. július 8. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mostanáig július 8-án 39,3 fok volt a napi melegrekord, amelyet 2015-ben Budakalászon mértek, most ennél csaknem egy fokkal melegebb volt: a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő, írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalára hivatkozva.

Az eddigi csúcsot tartó Budakalászon 39,2 fok volt. Emellett 39 fokot regisztráltak Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Kiskunhalason és Pakson is.

Szerdától péntek éjfélig van érvényben a legmagasabb, harmadfokú intézkedés, a hőségriadó. Budapesten egyre több a másodfokú hőségriadós nap, az előrejelzések szerint a melegedés folyamatos, a mostani hőhullámok mindennapossá válhatnak a jövőben, áll egy friss elemzésben, amiről itt írtunk.

Pénteken viharokkal érkezik majd a hidegfront, zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki arra a napra. A zivatarokat többfelé viharos szél, intenzív esőzés, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetik.

Az előrejelzés szerint péntek hajnalban 16–24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton és vasárnap már legfeljebb 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!