Döntöttek Strasbourgban: jogsértő a menekültek visszakényszerítése

2021. július 8. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Precedens értékű ítélet született Strasbourgban a Szerbiából érkező menekültek visszakényszerítésével kapcsolatban – írta meg a Magyar Helsinki Bizottság.

„Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma pakisztáni ügyfelünk perében meghozott ítéletével először döntött arról, hogy az öt éve életbe lépett hazai szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik” – számoltak be az ítéletről.

A pakisztáni Khurram Shahzad 2016 augusztusában szabálytalanul lépte át a határt 2016-ban, majd hamar menedéket is kért angolul, ám mivel Magyarországon 2016 tavaszától érvényben volt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, Shahzad kérelmét nem regisztrálták. A szabályozás értelmében ugyanis ha egy harmadik országbeli beérkező nem tudja magát igazolni pl. érvényes útlevéllel, vízummal stb., akkor visszatoloncolják Szerbiába.

Ez történt Khurram Shahzaddal is: visszaparancsolták Szerbiába a szervezet szerint mindenben együttműködő férfit, majd később súlyosan bántalmazták is. Az ügyről Strasbourgban döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága, miután a Magyar Helsinki Bizottság azt kérte: állapítsa meg a bíróság, hogy azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába kényszerítenek a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

„Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék. Ez a mai ítélettel részben megtörtént. Az őt ért súlyos bántalmazás elégtelen hazai nyomozása miatt pedig hamarosan szintén ítélet várható Strasbourgban” – mondta dr. Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Khurram Shahzad jogi képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!