Publicus: A kormánypártiak 85 százaléka sem szeretné, hogy 35 évre koncesszióba adják az autópályákat

2021. július 7. – 07:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypártiak és az ellenzékiek körében is egyaránt nagyon magas az elutasítottsága annak a kormányzati tervnek, hogy 35 évre koncesszióba adják az autópályákat, derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava közölt.

A megkérdezettek 82 százaléka gondolja azt, hogy jobb lenne, ha továbbra is az állam üzemeltetné a gyorsforgalmi utakat, amiket egy központi tarifarendszer alapján lehet használni. Ha a politikai szimpátia bontásában nézzük, akkor az derül ki a felmérésből, hogy:

  • az ellenzéki összefogás híveinek 80 százaléka
  • a kormánypártiak 85 százaléka tartaná az államnál ezeket az utak.

Miközben a kormány egészen mást tervez: ahogy azt több cikkben megírtuk, a magyar kormány egy 35 évre szóló tenderrel adna koncesszióba kétezer kilométernyi gyorsforgalmi útszakaszt. Bár a terv szembemegy az elmúlt évek szuverenitási, reprivatizációs és a magyar vállalkozásokat helyzetbe hozó folyamataival, a gigantikus koncesszió ugyanakkor beleillik az elmúlt hónapok hatalom- és vagyonkimentési folyamatába.

Azt is megírtuk, hogy a Transparency International szerette volna kikérni a számításokat, amelyek alapján indokolható lenne a döntés, de kiderült, tíz évig nem nyilvános, hogy milyen számítások szerint adják koncesszióba a sztrádákat. Magáról a témáról itt írtunk hosszú, elemző-bemutató cikket.

A Publicus felmérése szerint egyébként nemcsak hogy elutasítja az ötletet a fideszes szavazók többsége, de sokan azt sem zárják ki, hogy irányított eljárásról lenne szó. A gyanús feltételeket, a rövid határidőt a kormánypártiak 44 százaléka magyarázta azzal, hogy így akarják a NER-közeli cégeket helyzetbe hozni.

De a felmérésből az is kiderült, hogy a fideszes szavazók nagy részéhez el sem jutott az alaphír: míg az ellenzékiek 84 százaléka hallott a sztrádakoncesszió tervéről, addig a kormánypártiaknak csak 32 százaléka tudott erről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!