Magyarországi útjáról beszélt a pápa

2021. július 04. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa vasárnap, a déli Úrangyala-imádságot követő beszédében a magyarországi, illetve szlovákiai látogatásáról beszélt. A pápa ezzel hivatalosan bejelentette, hogy szeptember 12-én délután az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét koncelebrálja a Hősök terén, írja az MTI. Ferenc még 12-én továbbutazik Budapestről, szeptember 12. és 15. között pásztori látogatást tesz Szlovákiában.

A beszédét a pápa az apostoli palota Szent Péter térre néző ablakából mondta el, olasz nyelven. Köszönetet mondott budapesti látogatása előkészítéséért. Azt mondta: szívből imádkozik mindazokért, akik látogatását szervezik és előkészítik.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A pápa beszéde után Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy Ferenc pápa a polgári hatóságok és a püspöki konferenciák meghívására Budapestre látogat bemutatni a NEK zárómiséjét, majd Szlovákiába utazik, ahol Bratislava (Pozsony), Presov (Eperjes), Kosice (Kassa) és Sastin (Sasvár) városokba látogat. Részletes programot a Vatikán később közöl.

A magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már reagált is. „Örömmel hallottuk Ferenc pápa bejelentését, hogy elfogadta a Budapestre szóló meghívást, és tisztelettel várjuk őt szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje alkalmából.

A Szentatya látogatásának részleteiről az ilyenkor szokott módon folytatódnak az egyeztetések. Várakozással tekintünk a katolikusok nemzetközi találkozója elé és a kormány minden szükséges segítséget biztosít annak sikeres lebonyolításához” – írta Semjén a közleményében.

A katolikus hívek közössége nagy örömmel és szeretettel várja Ferenc pápát, reagált az MTI-nek küldött üzenetében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter azt írta: imádkozunk azért, hogy a járványhelyzet enyhülésével „a Szentatya látogatása számunkra a remény és az újrakezdés jele legyen”.

Műtéten is átesett

Közben az MTI híre szerint a szentszéki sajtóközpont bejelentette: Ferenc pápa vasárnap délután a pápák kórházaként ismert, római Gemelli katolikus klinikára ment, ahol előre időzített sebészi beavatkozásnak vetik alá.

Frissítés 21:32-kor: Az MTI olasz hírügynökségi értesülések alapján azt írja, a műtétet vasárnap végrehajtották, és a beavatkozás sikerrel zárult. A pápát altatták. Az Ansa hírügynökség úgy tudja, Ferenc pápa az éjszakát a kórházban tölti. A sebészi beavatkozást Sergio Alferi orvosprofesszor és munkatársai végezték.

Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis (bélfali sérv) miatt operálták. A műtét pontos időpontját korábban nem közölték, Ferenc pápa állapotáról a szentszéki sajtóközpont ígért további információkat. A pápa szerdai audienciáit korábban egész júliusra felfüggesztették.

Ferenc pápa budapesti látogatásának hivatalos bejelentését tavaly elhalasztották a NEK időpontjának későbbre halasztása miatt. Az egyházfő idén március 8-án, az iraki látogatásából hazatartó repülőúton beszélt arról, hogy Budapestre készül a NEK utolsó napját záró misére, emlékeztet az MTI. Utoljára II. János Pál pápa járt Magyarországon 1996-ban. Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.

Június elején dezinformációs kampány zajlott Ferenc pápa tervezett budapesti látogatása körül, a kommunikációs manőver mögött a Telex forrásai Rogán Antal stábját sejtették. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kövess minket Facebookon is!