Ahol a méhecskehotel mellett rendesen kaszálják a méhlegelőt

2021. július 03. – 23:33

Ahol a méhecskehotel mellett rendesen kaszálják a méhlegelőt
Fotó: Mondolo

Másolás

Vágólapra másolva

Míg Budapesten politikai akciónak szánták, hogy a Fidelitas tagjai lekaszáltak egy méhlegelőt, Szegeden városi környezetvédők bemutatták, hogyan kell egy parkot úgy gondozni, hogy a vége ne legyen oktalan pusztítás. Nemrég zárult le egy látványos program: a Mondolo Egyesület az önkormányzati távfűtőcég épületeire festett nagyméretű természeti képeket, gyerekek segítségével fecskefészek-telepet készítettek, madárodúkat és rovarhotelt is építettek, és 10 közterületi méhlegelőt hoztak létre, de ezekből még többet is akarnak. Mindez senkit nem zavar, és nem is lett belőle politikai vitatéma.

A Mondolo Egyesület a Városmetamorfózis nevű programmal akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a városokban élő állatok megóvása fontos része a környezetvédelemnek. Erre gyakorlati példákat mutatnak be, és közérthető ismereteket terjesztenek.

Például arról, hogyan telepíthetünk méhlegelőt, azaz virágos növényzetet, amely a szabadban élő rovarokat segíti. Szeged különböző részein tíz méhlegelőt hozott létre a Mondolo. A zöld foltokat a város környzetgazdálkodási cégének munkatársai öntözik, és vigyáznak a kaszálásnál is, hogy a virágok megmaradjanak.

Ez az egész kérdés akkor került igazán a köztudatba, amikor Budapesten a Fidelitas aktivistái motoros fűkaszával estek neki egy méhlegelőnek. Hiába állt ott a tábla, hogy a méhek számára fenntartott területről van szó, a Fidelitas úgy döntött, lekaszálja „a magasra nőtt gaz-erdőt”. Az eset komoly felháborodást váltott ki. A Főkert külön közleményben figyelmeztetett mindenkit, hogy „soha ne vágjanak bele szaktudás nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába”, mert ezzel károkat okozhatnak.

A szakszerűen kaszált méhlegelő Szegeden – Fotó: Mondolo

Csak józan ész és hozzáértés kell

Szegeden már bebizonyították, hogyan kell szakszerűen bánni ezekkel a területekkel. A méhlegelőkön sávosan kaszáltak, azaz a növényezetből meghagytak egy-egy csíkot a rovaroknak. Ahol vágtak, ott sem irtottak ki mindent a puszta földig, hanem minimum 10 centiméteres magasságban dolgoztak a damilos fűnyíróval. Így a megmaradó növényzet újra kihajt, virágokat hoz, azaz menedéket és táplálékot nyújt a rovaroknak. A lekaszált növényeket a zöldterületen hagyták, hogy a magok kihullásával elvessék a következő generációt, és közben takarják, nedvesen tartsák a földfelszínt. Mint látható, mindehhez nem kell semmiféle pártpolitikai propaganda, csak józan ész és hozzáértés.

A Mondolo önkénteseket is bátorít méhlegelők létrehozására. Ehhez magokat is osztott azoknak, akik ilyen növénytársítást terveztek a saját kertjükben vagy máshol.

Hotel a rovaroknak

A városban a legelők mellé hotelt is építettek a méheknek és más rovaroknak. A rovarok számára ugyanis a rendezett városi környezet nem nyújt sem áttelelő-, sem fészkelőhelyet: a permetezés, a gyomirtás, a gyep lenyírása, az odvas, öreg fák kivágása után nem marad menedékük. A környezetvédők ezért főként természetes anyagok, fa, nád, szalma, cserepek, téglák felhasználásával készítettek öt rovarhotelt az ízeltlábúaknak.

Információs tábla a szegedi rovarhotel vagy „méhecskehotel” mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor

Az egyik méhlegelő melletti „méhecskehotelbe” már kezdenek beköltözni a bogarak – mondta el a Telexnek Kőrösi Bogdán és Ézsiás Tamás, a Mondolo két alapító tagja. Ezt onnan lehet tudni – ha a lakó épp nincs otthon -, hogy egy nádszál végét lezárja valami vastag pókháló-szerűség, emögött helyezte el a nádban az utódját a rovar. A következő szezonban majd kikel, táplálékot talál a vadvirágos réten, a rovar pedig a madarak étke lehet – azaz újra működhet a természet körforgása ott, ahol sokáig inkább csak betondzsungel volt.

Kifestették a hőközpontokat

Az egyesület ebben a projektben más érdekességekkel is igyekezett színesebbé és természetközelibbé tenni a várost. A Szegedi Távfűtő Kft. (Szetáv) együttműködésével például természeti képeket festettek néhány lakótelepi hőközpontra. A képeket a Muralpaint művészei, Marton Ákos és Vinkó Leó készítették.

Kőrösi Bogdán (kék pólóban) és Ézsiás Tamás (barna pólóban) a Mondolo Egyesület alapító tagjai mutatják a kifestett hőközpontot – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu

A falakat-vakolatokat ehhez előbb rendbe kellett hozni, azután egy hónap alatt készült el egy festmény. A költségeket a Szetáv állta, amely több mint 27 ezer háztartásban szolgáltatja a melegvizet és a téli fűtést – eddig főként gázkazánokkal, de most állnak át a környezetbarát geotermikus energia használatára. A Városmetamorfózis programban más támogatók is segítettek.

Fészek a fecskéknek

Tavaly az egyik épületre tévéképernyőt festettek, majd ott két héten át ingyenes filmvetítéseket tartottak. Több ezer nézőjük volt. Azután ezt „a tévét kidobták a fűbe”, azaz átfestették, ezzel a hulladékok helyes kezelésére hívták fel a figyelmet. A Mondolo célja az is, hogy a természetvédelmi street art játékos, érdekes és látványos legyen. A festményeket még a graffitisek is tisztelik, nem firkáltak össze egyet sem.

A képek mellett az ábrázolt állatokról közlik a legfontosabb tudnivalókat. Aki többre kíváncsi, QR-kódos alkalmazással további ismereteket szerezhet a weben.

Az egyesület emellett több helyszínre összesen 32 madárodút tett ki. Az egyik kifestett épület oldalán húsz mesterséges fecskefészket helyeztek el, amelyeket a Madártani Egyesület és a Szegedhez közeli faluban, Bordányban lévő óvoda gyermekeinek segítségével készítettek.

Mesterséges fecskefészkek – Fotó: Mondolo

A fecskéknek sár-lelőhelyet is nyitottak. A fecskés képen néhány madárnak csak az árnyéka látszik, ami jelképezi, hogy a veszélyeztetett állatok közé sorolt fecskék száma – környezetvédők
szerint – a töredékére esett vissza húsz év alatt.

Baráti társaságból egyesület

A 2019-ben egyesületté alakult, most 13 fős Mondolo először lelkes természetjárókból álló baráti társaság volt. Úgy gondolták, a szemétszedésen kívül is tehetnek még valamit a környezetükért, és azért, hogy az egyenszürkénél kellemesebb látványt nyújtsanak nagyméretű városi, lakótelepi épületek. Videókat és útleírásokat is készítettek, ingyenes előadásokat szerveztek Szegeden és Budapesten is, utóbb már gyermekfoglalkozásokat is tartanak pedagógusok bevonásával. A Mondolo Egyesület Szegeden belül és a városon túl is szeretne újabb környezet-, és természetvédelmi programokat indítani. Már meg is keresik őket ilyen kérésekkel, aminek nagyon örülnek.