Ahol a méhecskehotel mellett rendesen kaszálják a méhlegelőt

2021. július 3. – 23:33

Ahol a méhecskehotel mellett rendesen kaszálják a méhlegelőt
Fotó: Mondolo
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Míg Budapesten politikai akciónak szánták, hogy a Fidelitas tagjai lekaszáltak egy méhlegelőt, Szegeden városi környezetvédők bemutatták, hogyan kell egy parkot úgy gondozni, hogy a vége ne legyen oktalan pusztítás. Nemrég zárult le egy látványos program: a Mondolo Egyesület az önkormányzati távfűtőcég épületeire festett nagyméretű természeti képeket, gyerekek segítségével fecskefészek-telepet készítettek, madárodúkat és rovarhotelt is építettek, és 10 közterületi méhlegelőt hoztak létre, de ezekből még többet is akarnak. Mindez senkit nem zavar, és nem is lett belőle politikai vitatéma.

A Mondolo Egyesület a Városmetamorfózis nevű programmal akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a városokban élő állatok megóvása fontos része a környezetvédelemnek. Erre gyakorlati példákat mutatnak be, és közérthető ismereteket terjesztenek.

Például arról, hogyan telepíthetünk méhlegelőt, azaz virágos növényzetet, amely a szabadban élő rovarokat segíti. Szeged különböző részein tíz méhlegelőt hozott létre a Mondolo. A zöld foltokat a város környzetgazdálkodási cégének munkatársai öntözik, és vigyáznak a kaszálásnál is, hogy a virágok megmaradjanak.

Ez az egész kérdés akkor került igazán a köztudatba, amikor Budapesten a Fidelitas aktivistái motoros fűkaszával estek neki egy méhlegelőnek. Hiába állt ott a tábla, hogy a méhek számára fenntartott területről van szó, a Fidelitas úgy döntött, lekaszálja „a magasra nőtt gaz-erdőt”. Az eset komoly felháborodást váltott ki. A Főkert külön közleményben figyelmeztetett mindenkit, hogy „soha ne vágjanak bele szaktudás nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába”, mert ezzel károkat okozhatnak.

A szakszerűen kaszált méhlegelő Szegeden – Fotó: Mondolo
A szakszerűen kaszált méhlegelő Szegeden – Fotó: Mondolo

Csak józan ész és hozzáértés kell

Szegeden már bebizonyították, hogyan kell szakszerűen bánni ezekkel a területekkel. A méhlegelőkön sávosan kaszáltak, azaz a növényezetből meghagytak egy-egy csíkot a rovaroknak. Ahol vágtak, ott sem irtottak ki mindent a puszta földig, hanem minimum 10 centiméteres magasságban dolgoztak a damilos fűnyíróval. Így a megmaradó növényzet újra kihajt, virágokat hoz, azaz menedéket és táplálékot nyújt a rovaroknak. A lekaszált növényeket a zöldterületen hagyták, hogy a magok kihullásával elvessék a következő generációt, és közben takarják, nedvesen tartsák a földfelszínt. Mint látható, mindehhez nem kell semmiféle pártpolitikai propaganda, csak józan ész és hozzáértés.

A Mondolo önkénteseket is bátorít méhlegelők létrehozására. Ehhez magokat is osztott azoknak, akik ilyen növénytársítást terveztek a saját kertjükben vagy máshol.

Hotel a rovaroknak

A városban a legelők mellé hotelt is építettek a méheknek és más rovaroknak. A rovarok számára ugyanis a rendezett városi környezet nem nyújt sem áttelelő-, sem fészkelőhelyet: a permetezés, a gyomirtás, a gyep lenyírása, az odvas, öreg fák kivágása után nem marad menedékük. A környezetvédők ezért főként természetes anyagok, fa, nád, szalma, cserepek, téglák felhasználásával készítettek öt rovarhotelt az ízeltlábúaknak.

Információs tábla a szegedi rovarhotel vagy „méhecskehotel” mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor
Információs tábla a szegedi rovarhotel vagy „méhecskehotel” mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor

Az egyik méhlegelő melletti „méhecskehotelbe” már kezdenek beköltözni a bogarak – mondta el a Telexnek Kőrösi Bogdán és Ézsiás Tamás, a Mondolo két alapító tagja. Ezt onnan lehet tudni – ha a lakó épp nincs otthon –, hogy egy nádszál végét lezárja valami vastag pókháló-szerűség, emögött helyezte el a nádban az utódját a rovar. A következő szezonban majd kikel, táplálékot talál a vadvirágos réten, a rovar pedig a madarak étke lehet – azaz újra működhet a természet körforgása ott, ahol sokáig inkább csak betondzsungel volt.

Kifestették a hőközpontokat

Az egyesület ebben a projektben más érdekességekkel is igyekezett színesebbé és természetközelibbé tenni a várost. A Szegedi Távfűtő Kft. (Szetáv) együttműködésével például természeti képeket festettek néhány lakótelepi hőközpontra. A képeket a Muralpaint művészei, Marton Ákos és Vinkó Leó készítették.

Kőrösi Bogdán (kék pólóban) és Ézsiás Tamás (barna pólóban) a Mondolo Egyesület alapító tagjai mutatják a kifestett hőközpontot – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu
Kőrösi Bogdán (kék pólóban) és Ézsiás Tamás (barna pólóban) a Mondolo Egyesület alapító tagjai mutatják a kifestett hőközpontot – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu

A falakat-vakolatokat ehhez előbb rendbe kellett hozni, azután egy hónap alatt készült el egy festmény. A költségeket a Szetáv állta, amely több mint 27 ezer háztartásban szolgáltatja a melegvizet és a téli fűtést – eddig főként gázkazánokkal, de most állnak át a környezetbarát geotermikus energia használatára. A Városmetamorfózis programban más támogatók is segítettek.

Fészek a fecskéknek

Tavaly az egyik épületre tévéképernyőt festettek, majd ott két héten át ingyenes filmvetítéseket tartottak. Több ezer nézőjük volt. Azután ezt „a tévét kidobták a fűbe”, azaz átfestették, ezzel a hulladékok helyes kezelésére hívták fel a figyelmet. A Mondolo célja az is, hogy a természetvédelmi street art játékos, érdekes és látványos legyen. A festményeket még a graffitisek is tisztelik, nem firkáltak össze egyet sem.

A képek mellett az ábrázolt állatokról közlik a legfontosabb tudnivalókat. Aki többre kíváncsi, QR-kódos alkalmazással további ismereteket szerezhet a weben.

Az egyesület emellett több helyszínre összesen 32 madárodút tett ki. Az egyik kifestett épület oldalán húsz mesterséges fecskefészket helyeztek el, amelyeket a Madártani Egyesület és a Szegedhez közeli faluban, Bordányban lévő óvoda gyermekeinek segítségével készítettek.

Mesterséges fecskefészkek – Fotó: Mondolo
Mesterséges fecskefészkek – Fotó: Mondolo

A fecskéknek sár-lelőhelyet is nyitottak. A fecskés képen néhány madárnak csak az árnyéka látszik, ami jelképezi, hogy a veszélyeztetett állatok közé sorolt fecskék száma – környezetvédők
szerint – a töredékére esett vissza húsz év alatt.

Baráti társaságból egyesület

A 2019-ben egyesületté alakult, most 13 fős Mondolo először lelkes természetjárókból álló baráti társaság volt. Úgy gondolták, a szemétszedésen kívül is tehetnek még valamit a környezetükért, és azért, hogy az egyenszürkénél kellemesebb látványt nyújtsanak nagyméretű városi, lakótelepi épületek. Videókat és útleírásokat is készítettek, ingyenes előadásokat szerveztek Szegeden és Budapesten is, utóbb már gyermekfoglalkozásokat is tartanak pedagógusok bevonásával. A Mondolo Egyesület Szegeden belül és a városon túl is szeretne újabb környezet-, és természetvédelmi programokat indítani. Már meg is keresik őket ilyen kérésekkel, aminek nagyon örülnek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!