Karácsony Gergely: Nem időszerű a dugódíj bevezetése Budapesten

2021. június 29. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem időszerű a dugódíj bevezetése Budapesten. „Nem az az időszak van, amikor értelmes párbeszédet lehet folytatni erről a díjról” – jelentette ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) keddi sajtótájékoztatóján.

Karácsony a maga részéről nem támogatja az úthasználati díj bevezetését ebben az önkormányzati ciklusban, főpolgármesterként ilyen típusú kezdeményezéssel nem fog élni. „Sőt, nagy tisztelettel arra szeretném kérni a kormányt, hogy az M0-s elkerülő út kapcsán minimum szüntessék meg a fizetési kötelezettséget” – mondta a MÖSZ társelnöke. A főpolgármester szerint abszurditás, hogy egy világvárost elkerülő körgyűrű használatáért fizetniük kell az autósoknak, miközben a budai Várba való behajtás továbbra is díjmentes.

„Nagyon jó lenne, ha három év szerencsétlenkedés után az M0-s hídját sikerülne átadnia a forgalomnak”

– mondta Karácsony, aki beszélt a fővárosi méhlegelők körül kialakult vitáról is. Szerinte a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a tagjai elkövettek néhány súlyos szakmai hibát, amikor lekaszálták a beporzó rovarok városi életterének növelésére kigondolt területeket. „A Fidelitas akcióját abban az értelemben még meg is köszönhetném, hogy egyfajta társadalmi párbeszédet indítottak el az ilyen diverz területek kapcsán” – mondta.

A MÖSZ sajtótájékoztatója 2021. június 29-én, Budaörsön – Magyar Önkormányzatok Szövetsége / Facebook
A MÖSZ sajtótájékoztatója 2021. június 29-én, Budaörsön – Magyar Önkormányzatok Szövetsége / Facebook

Később a Facebook-oldalán azt írta erről: „Emlékszem, hogy nálunk Nyírtasson, aki ilyen minőségű munkát végzett volna, alighanem bottal kergetik a határig. Az ifjú fideszeseknek a bottal kergetés helyett talán némi kártérítési kötelezettség azért kijárna. Addig is, a Főkert Nonprofit Zrt. szakemberei igyekeznek rendbe tenni, amit a srácok elszúrtak.”

Karácsony a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a MÖSZ hétfői elnökségi ülésén foglalkoztak a dunaújvárosi különleges gazdasági övezet kialakításának ügyével. A főpolgármester szerint a MÖSZ-tagok ezt a jogintézményt az önkormányzatisággal teljesen ellentétesnek, önkényenek és igazságtalannak tartják. „Dunaújváros egy nagyon helyzetben lévő település, a város legnagyobb munkáltatójánál, a Dunai Vasműnél komoly problémák merültek föl, és a város pénzügyi helyzetét nagy mértékben nehezítették a kormányzati megszorítások” – mondta.

A különleges gazdasági övezetté nyilvánítás azt jelenti, hogy éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől eshet el a jobbikos vezetésű Dunaújváros, mert a fideszes megyei közgyűlés dönt az övezetben befolyt iparűzési adó sorsáról. A MÖSZ elnöksége ezért felszólította a kormányt, hogy vonják vissza ezt a kormányhatározatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!