A Mazsihisz tiltakozik a judapestező jobbikos Bíró László indítása ellen

2021. június 28. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő”

– írja friss közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Ahogy azt megírtuk, újra Bíró Lászlót indítja a Jobbik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben, Szerencs térségében, ezúttal az ellenzéki előválasztáson. A Jobbik közleménye szerint Bíró „jobboldali, keresztény, nős emberként az időközi választás után is rendületlenül, szívvel-lélekkel küzd” a választókerülete lakosaiért, és jól érti az ott élők problémáit, és az őszi borsodi időközi választáson a kormánypártok hazudtak róla.

Az összellenzéki jelöltként induló Bíró László ősszel 1700 szavazattal maradt alul az időközi országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltével, Koncz Zsófiával szemben. Ebben a kampányban minimum két dolog előkerült. Egyrészt a kormánymédiának Bíró korábbi varrodai alkalmazottai nyilatkozták, hogy többször nem lettek kifizetve, amire Bíró azt mondta hazugság. A másik, hogy Bírónak előkerültek korábbról azokat az antiszemita megnyilvánulásait, amelyekben például Budapestet zsidózva „judapestnek” nevezte. Ezekért utólag Bíró bocsánatot kért.

Arra, hogy Bíró újból előkerült mint jelölt az ellenzékben, a Mazsihisz közleményben reagált.

Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

A Mazsihisz elnöke, Heisler András által jegyzett közleményben az áll: „sajtóhírek szerint Bíró László lesz a Jobbik jelöltje az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Mazsihisz továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, de határozottan jelzi tiltakozását az antiszemita nézeteket valló politikusok közéletben való részvétele miatt. A tavalyi borsodi időközi választás kapcsán már hangot adtunk annak, hogy Bíró Lászlót korábbi antiszemita megjegyzései miatt méltatlannak tartjuk a választók képviseletére. Akkor abban reménykedtünk, hogy őt a továbbiakban már csak múlt időben lehet majd említeni. Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet.”

Az őszi választások után Hadházy Ákos egyébként arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy Bíró nemcsak antiszemita megnyilvánulásai miatt nem volt megfelelő jelölt, de egy korrupciógyanús ügy miatt sem. Hadházy állítása szerint az ügyről a kormánymédiából értesült, de a kampányhajrában nem akarta ezt nyilvánosságra hozni.

Elmondása szerint a közös jelölt „egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét”. Hadházy szerint a „szociális szövetkezetezés” 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt, és a vizsgálatai alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. „Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.” Az ellenzéki pártok visszautasították Hadházy kijelentéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!