Hadházy: Nem akartam a kampányhajrában beszélni Bíró László korrupciógyanús ügyéről

2020. október 12. – 19:10

frissítve

Hadházy: Nem akartam a kampányhajrában beszélni Bíró László korrupciógyanús ügyéről

Másolás

Vágólapra másolva

Bíró László korrupciógyanús ügyéről ő is a kormánymédiából értesült, ezt követően nézett utána az ügynek, és valóban súlyos visszásságokról szerzett tudomást, de a kampányhajrában már nem akart a kormány oldalán fellépni

– erről beszélt a Telexnek Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő.

Hadházy vasárnap este, már a borsodi időközi választás végeredményének tudatában arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy az ellenzék részéről nem elegendő az összefogás, megfelelő közös jelöltek is kellenek a választási győzelmekhez, és Bíró László, a borsodi időközi választást elveszítő ellenzéki jelölt azonban szerinte „nem volt jó jelölt”.

„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét” – írta Hadházy, hozzátéve, hogy „a kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A «️szociális szövetkezetezés» 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam” – írta a vasárnapi posztban.

Először ő is a sajtóból értesült róla

A Telex megkereste Hadházy Ákost, aki azt mondta, nem arról van szó, hogy ő megtudott valamit, amit más nem tudott. Ő is a kormánymédiából értesült az ügyről, csak ezt követően nézett utána a történteknek. „Nem arról van szó, hogy valamiféle titkot tudtam volna, a kormánymédia cikkei után ez már köztudott dolog volt” – mondta. Megkérdeztük, hogy milyen részleteket tud még az ügyről, erre azt mondta, pontosabb információkat egyelőre nem szeretne közölni, de részletesebben is fog majd foglalkozni a témával.

Állítása szerint a szociális szövetkezetes ügyek 2014 környékén szaporodtak meg, amikor EU forrásból 50 milliós támogatáshoz juthattak és járulékkedvezményben is részesültek az ilyen szervezetek. Ezek szervezőinek sokszor eszük ágában sem volt tényleges gazdasági tevékenységet végezni, csak az ingyen pénzre hajtottak – mondta. A szociális szövetkezetek egy másik típusa volt, amikor már meglévő gazdasági társaságok – sokszor kifejezetten jómódú – tulajdonosai alakítottak szociális szövetkezeteket úgy, hogy nem is voltak rossz gazdasági helyzetben, mégis felvették az ötvenmilliós állami támogatást, és kihasználták a járulékkedvezményeket – részletezte. Hadházy szerint a kérdéses időszakban a Bíró László tulajdonában lévő Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ebbe a kategóriába tartozhatott.

Dilemma volt

„Dilemma volt, hogy a kampányhajrában beszéljek-e az ügyről, de végül arra jutottam, hogy inkább majd csak a szavazás után hozom szóba” – mondta Hadházy, aki szerint az ellenzéki jelöltek korrupciógyanús ügyeinek tematizálása elsősorban a kormányhoz köthető körök dolga, az ellenzékiek meg főként a kormánnyal foglalkoznak. „Nem akartam a kormány oldalán belépni a kampányba” – mondta.

Hívták, hogy kampányoljon Bíró László mellett, de a megismert ügy miatt az ellenzéki jelölt mellet sem akart kampányolni. Az ellenzéki pártvezetőket igyekezett tájékoztatni Bíró ügyéről. Hadházy elmondta, „nem biztos, hogy mindegyik pártelnök megkapta az üzenetet”, kérdésünkre azt válaszolta, voltak olyan pártvezetők, akikkel személyesen is beszélt az ügyről, de a neveket nem akarta elárulni.

Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt tett feljelentést Tényi István az ügyészségen azután, hogy Hadházy Ákos volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő a szerencsi választás éjszakáján Facebook-posztjában vallotta be: tudomása volt arról, hogy a Bíró László összellenzéki képviselőjelölthöz köthető korrupciós bűncselekmény még a nyilvánosság által megismertnél is súlyosabb, és erről az ellenzéki pártelnököket is tájékoztatta – adta hírül a pestisracok.hu

Tényi István feljelentette Hadházyt

Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt tett feljelentést Tényi István az ügyészségen, miután Hadházy Ákos elismerte, hogy tudomása volt a Bíró László összellenzéki képviselőjelölthöz köthető korrupciós bűncselekményről, írja a Mandinernek.
Jakab Péter azt írja „Hadházy semmilyen információval nem keresett meg Bíró Lászlóval kapcsolatban engem, mint pártelnököt, ennek ellenére Bíró László lehetőséget adott Hadházy Ákosnak, hogy az otthonában betekintsen minden olyan iratba, amibe szeretne, és kérdéseket tegyen fel minden őt érdeklő témában. Képviselő úr a kampányhajrában el is látogatott Bíró Lászlóhoz, majd 20 perc kérdezősködés után megnyugodva távozott, nem véletlenül, hiszen Bíró Lászlónak nincsenek korrupciós ügyei. Az ellenzéki aktivisták ellenben csalódottak voltak, hogy Hadházy úr mindössze ennyi időre látogatott a választókörzetbe, ahol semmilyen módon nem vett részt az ellenzék kampányában. Pedig szükség lett volna rá, hogy – ahogy én – ő is végigjárja a választókörzet összes települését.”

LMP: Minket nem tájékoztatott

Az LMP szerint, ha egy politikus egy konkrét korrupciós ügyről hitelt érdemlő információhoz jut, akkor azonnal feljelentést kell tennie. Mindez vonatkozik kormánypárti és ellenzéki politikusokra, illetve a bármelyik oldalon felmerülő gyanús ügyekre – olvasható Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökeinek közös közleményében.

Az LMP „Hadházy Ákostól semmilyen korrupciós ügyről nem kapott tájékoztatást a borsodi kampány időszakában. Megdöbbenéssel olvastuk képviselő úr nyilatkozatát, de nem tudjuk, hogy milyen információkról beszél, mivel az LMP-t ezekről nem tájékoztatta. Amennyiben Ő rendelkezett ilyen információkkal, akkor neki meg kellett volna tennie a szükséges lépéseket” – írták.

Megkérdeztük Hadházy Ákostól, hogy mit gondol az ellenzéki vezetők kijelentéseiről, de ezekre nem kívánt reagálni.

(Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!