Az MSZP 25 perc alatt lezavarta volt elnöke kizárását

2021. június 24. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Több mint 30 év után egy 25 perces etikai bizottsági ülés vetett véget az MSZP-ben viselt tagságomnak. A döntést a sajtóból tudtam meg, a határozatot, az indoklást még mindig nem láttam”

írta a Facebook-oldalán Molnár Gyula, a párt korábbi elnöke, miután csütörtökön kiderült, hogy egy nappal korábban megszületett a döntés a már két hete belengetett kizárásáról.

A kizárásban kicsúcsosodó, szövevényes előválasztási történet lényege röviden:

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje június 12-én bejelentette, hogy pártja Molnárt támogatja Budapest 18. választókerületében, Budafokon és Újbudán, aki, ha jövő tavasszal bejut a parlamentbe, MSZP-s létére a DK frakciójába fog beülni.
  • Utóbbi kitétel verte ki a biztosítékot az MSZP-nél. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője már aznap jelezte, hogy szerinte ezzel Molnár Gyula pályafutása véget ért az MSZP-ben, majd 16-án egy pártközleményben közölte az MSZP, hogy egyhangú határozatot hoztak Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről.
  • Igen ám, de Tóth Bertalan MSZP-elnök még aznap arról beszélt, hogy Molnár maga döntött úgy, hogy a DK jelöltje, illetve bejutás esetén frakciótagja lesz.
  • Molnár szerint viszont erről szó sincs: az „Akart a fene DK-s lenni” instant klasszikussá váló felütéssel kezdődő nyilatkozatában azt mondta, esze ágában nem volt egy másik párt színeiben politizálni. Állítása szerint az erről szóló megállapodás a két párt vezetése között köttetett, az ő megkérdezése nélkül, ő maga csak a DK-tól szerzett róla tudomást.
  • Molnár azt mondta, ő mindenre hajlandó az ellenzéki összefogás sikeréért, ezért a DK-frakciótagságot is elvállalta, de arról nem tudott, hogy ez az MSZP-s tagságába kerülhet, ezért a szocialisták felháborodása váratlanul érte. Álláspontja lényege, hogy parancsot teljesített, ezért meglepte, amikor – eddigi – párttársai nekiestek.
  • Az MSZP viszont kitart amellett, hogy az általuk a DK-val kötött megállapodás nem kötelezte Molnárt arra, hogy a másik párt frakciójába ülést helyezze kilátásba.

Így jutottunk el az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának szerdai üléséig, ahol egyhangú határozattal kizárták a párt korábbi elnökét, mert az erről kiadott körlevél szerint „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, amikor „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta”. Molnár az eltérő álláspontjáról az etikai bizottságnak is küldött egy beadványt, de a bizottság döntését a jelek szerint ez nem befolyásolta.

„Az MSZP az elmúlt néhány napban felfüggesztette, kizárta, visszahívta (megfelelő rész aláhúzandó) egyik volt pártelnökét, a párt korábbi elnökhelyettesét, egyben esélyes vidéki képviselő-jelöltjét, egy volt megyei pártelnökét és egyik platformja alelnökét. Számomra értelmezhetetlen és követhetetlen, hogy az MSZP vezető testületei mit és miért tesznek – de ezen most már eszközök nélkül segíteni nem tudok. Az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem. Maradok az, aki voltam, baloldali, szociáldemokrata politikus. Az ügyet a nyilvánosság előtt nem fogom értelmezni mert nem szeretnék semmilyen formában ártani a párt közösségének” – írta Molnár Gyula a Facebook-bejegyzésében.

„A fő cél pedig természetesen továbbra is ugyanaz: a Fidesz legyőzése, a NER lebontása, egy igazságos Magyarország megteremtése. Eddig hétszer győztem le a Fideszt, készen állok az újabb csatára, hogy nyolcadszor is győzzek!”

– zárul a poszt, és talán a történet is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!