Kicsinálja a kánikula? Még két napig tart

2021. június 23. – 04:54

frissítve

Kicsinálja a kánikula? Még két napig tart
Budapesti hőség 2021. június 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Iszonyatosan meleg van a héten, Müller Cecília országos tisztifőorvos el is rendelte a hőségriadót csütörtök éjfélig a nagy kánikula miatt.

Szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 38 fok is lehet, ha pedig ez nem lenne elég, csütörtökön rádobnak még egy fokot, amivel 39-re kúszhat fel a hőmérséklet. Ha az előrejelzések bejönnek, ezek épphogy megdöntik az eddigi országos melegrekordokat, amit június 22-23-án a 2000-es és 2002-es év tart 37,6, 37,7 fokkal, június 24-én pedig szintén a 2002-es évben mérték a melegrekordot, 38,4 fokkal.

Péntektől egy kicsit fellélegezhetünk, akkor már jönnek a kellemes záporok és zivatarok, pár fokot még enyhül is a hőmérséklet, bár harminc alá nagyon akkor sem fog menni. Addig is, nézzünk pár praktikus tanácsot a hőség elviseléséhez.

Miért van hőségriadó?

Az OMSZ a hét közepére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a kánikula miatt több megyére, ezek főképp a délkeleti megyék. Harmadfokot akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet eléri a 29 fokot.

Az északnyugati megyében – így Pest megyében is – másodfokú figyelmeztetés van, akkor a napi középhőmérséklet a 27 fokot éri el.

Budapesti hőség 2021. június 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Budapesti hőség 2021. június 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Mit ne csináljon?

A katasztrófavédelem összeszedte, mire ügyeljen mindenki a nagy hőségben.

  • Azt talán már mindenki tudja, hogy a legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 15 között ne menjen a napra, de ha mégis megy, akkor jól kenje be magát napvédővel, mert extrém UV-B sugárzásra számíthat.
  • Ha a nagy kánikulában fürödni támad kedve, akkor még mielőtt vízbe megy, hűtse le magát, felhevült testtel ne ugorjon senki a vízbe.
  • Bár jól eshet egy hideg sör vagy fröccs, az alkoholt, kávét, cukros üdítőket inkább cserélje vízre, abból pedig csak igyon és igyon, a zsíros ételek helyett pedig inkább valami könnyedebbet egyen.
  • Gyereket, háziállatot se hagyjon parkoló autóban a nagy melegben, ahogy a kocsiban hagyott fertőtlenítő, hígító, festék vagy öngyújtó is meggyulladhat.
  • A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, így ők fokozottan ügyeljenek a fentiekre.

Hova mehet?

Ha melege van, akkor mehet árnyékba, klímás helyre, a katasztrófavédelem idén is összeszedte, hol talál légkondis helyiségeket. Bevonulhat például egy boltba vagy egy bevásárlóközpontba is.

Aztán persze ott vannak a strandok, vízpartok. A Balatonban például védettségi igazolvány nélkül is fürödhet, kivéve, ha a balatonberényi naturista strandra, vagy a balatonfüredi Széchenyi strandra akar menni. Az Időkép szerint Siófoknál például 25 fokos a víz, a Velencei-tó Agárdnál meg 27 fokos. Ha egyébként épp az Adriára ugrana le, ahova szintén nem kell védettségi igazolvány, Splitnél például a 24 fokos tengerben úszhat. Fontos észben tartani, hogy visszafelé a magyar határon még elkérik az igazolványt.

Az alsóörsi strand 2020. augusztus 13-án – Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Az alsóörsi strand 2020. augusztus 13-án – Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ha épp fürdőbe vagy uszodába menne, oda mindenképp vigye magával a védettségi igazolványát, a belépésnél ugyanis azt elkérik. A fővárosban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez tartozó strandok június 22–24. között egy órával tovább tartanak nyitva, így a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Római, és a Csillaghegyi strandfürdőkbe is 8-ig mehet.

Ha nincs ideje strandolni

A fővárosi betondzsungelben is elég nehéz elviselni az irdatlan hőséget, de útközben megpihenhet például az úgynevezett hűsítő szigeteken, amik valamennyire árnyékot nyújtanak a nap elől, ahogy a Fővárosi Önkormányzat 24 ivókutat is kitett a városba, ezeknél újratöltheti a vizeskulacsot.

A hőségriadó alatt a budapesti utakat is vízzel locsolják, így enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot pedig hat-nyolc fokkal lehűtik. Napközben főképp a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik így, éjszaka pedig a főbb útvonalakat, hogy ne akadályozzák a közlekedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!