Hőségriadót rendelt el keddre Müller Cecília, akár 38 fokot is mérhetünk

2021. június 21. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyékben ugyanis már 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, írja az MTI.

Kedden a maximum-hőmérséklet akár a 38 fokot is elérheti, a tartós hőség miatt pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos az eddigi hőségriasztás helyett hőségriadót rendelt el.

Míg az ország legtöbb részén marad a másodfokú figyelmeztetés, azaz akár a 27 fokot is elérheti majd a középhőmérséklet, az északi megyékben, azaz Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban valamivel enyhébb időre lehet számítani – itt csak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, de 25 fok felett alakulhat a napi átlag.

Figyelmeztető előrejelzések fokozatai az OMSZ térképén megyénként – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Figyelmeztető előrejelzések fokozatai az OMSZ térképén megyénként – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Míg az északi megyékben nagyon erős, az ország többi részén egyenesen extrém UV-B sugárzásra kell számítani kedden – ilyenkor már 15-20 perc napozás alatt bőrpír keletkezhet. Az OMSZ mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és inkább ne nagyon menjen senki a napra 11 és 15 óra között.

Kedd hajnalban 15–23 fok között alakulhat majd az idő, napközben szinte mindenhol zavartalan lesz a napsütés – egyedül az északkeleti részeken jöhet egy kis zápor. Több helyen lehet viszont számítani némi szélre, ami akár viharossá is fokozódhat zivatarok környékén. Napközben 33 és 38 fok körüli lehet a legmagasabb hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!