Már védettségi igazolvány nélkül is be lehet utazni Horvátországba

2021. június 18. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este óta szabadon be lehet utazni Magyarországról Horvátországba a koronavirus.hr horvát kormányzati portálon közzétett szabályozások szerint. A határon se védettségi igazolvány, se oltási papírokat nem kérnek.

A Horvátországban életben lévő szabályozások értelmében ha valaki olyan országból vagy régióból akar belépni az országba, amit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a „zöld”, azaz biztonságos kategóriába sorol (az ECDC hetente frissülő térképe itt található), az megteheti ezt anélkül, hogy bármilyen oltáson vagy fertőzésen való átesettséget igazoló papírt be kéne mutatnia, amennyiben nem mutatják a koronavírus-fertőzés tüneteit és nem is léptek közeli kapcsolatba koronavírus által fertőzött személlyel.

Az ECDC besorolásai legutóbb csütörtök este frissültek, a friss besorolás szerint pedig Magyarország átkerült a „sárgából” a „zöld” kategóriába, ami azt jelenti, hogy mostantól Magyarországról is úgy lehet beutazni Horvátországba, ahogy azt a járvány előtt tehettük. Nem kérnek se védettségi igazolványt, se oltási papírokat a magyar-horvát határon.

A Konzuli Szolgálat honlapján egyelőre nem szerepel ez az információ, miszerint mostantól védettségi igazolvány nélkül is be lehetne utazni Horvátországba Magyarországról, ott ugyanis még az az elavult információ szerepel, hogy „jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába”.

Azonban egy olvasónk beszélt telefonon a Konzuli Szolgálattal, és azt mondták neki, hogy „már reggel óta úgy tájékoztatjuk a minket hívó állampolgárokat, hogy teljesen szabad a beutazás Horvátországba, azonban ez még nem frissült a honlapon, mert annak kell egy kis idő”.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 113 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 031-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében csütörtökön 3-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8168-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 579 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1,43 millióan kaptak védőoltást, közülük 791 ezernek már a második adag vakcinát is beadták. A kormány június végéig szeretné beoltani a felnőtt lakosság felét, ehhez azonban még legalább 250 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

Küldtünk kérdést az ügyben a Külügyminisztérium Sajtóosztályának. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Június 18., 16:30

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre a következő választ küldte:

„2021. június 17-ével Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti »zöld« kategóriába került, amely értelmében június 17-től a Magyarországról Horvátországba beutazó magyar/EU állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.”

Ezzel egy időben frissítették a Konzuli Szolgálat honlapját is, így már ott is ugyanez az információ szerepel. Egy fontos adalékkal együtt:

„Fontos azonban rögzíteni, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!