Szakács László: Én a választást meg akarom nyerni, de az MSZP ezt méltatlanul elvette tőlem

2021. június 18. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Huszonhárom év után méltatlannak” tartja az MSZP-s Szakács László, hogy a pártelnök, Tóth Bertalan „telefonon rúgta ki”, miközben ő az autópályán autózott, mondta az országgyűlési képviselő, a párt volt elnökhelyettese a Telexnek. Szakács éppen az autópályán tartott Komlóra, amikor Tóth felhívta, és közölte vele: a párt elnöksége úgy döntött, mégsem indítja jelöltként az ellenzéki előválasztáson. A hivatalos válasz szerint azért döntöttek így, mert a DK pécsi vezetője (ebben a körzetben országgyűlési képviselő Szakács) azt mondta, a DK Szakácsot jelöli, támogatja. Ebből azt feltételezték, hogy Szakács átül a DK frakciójába. Azt is mondták neki, hogy szerintük „baj van” a Facebookjával, mert kevés rajta az MSZP-s hír, és távol tartja magát a miniszterelnök-jelöltektől.

„Öt kilométerrel a telefonhívás előtt még jóváhagytam egy közleményt, ami a nevemmel ment ki, úgy ment a nap, ahogy szokott. Oda sem hívtak az elnökségi ülésre, nem kérdezték meg az álláspontomat, döntöttek rólam, nélkülem. Mai napig hivatalos levelet nem kaptam” – mondta erről Szakács.

Azt is hozzátette, az MSZP „hetekig kérdezgette, hogy átülök-e a DK-ba. Volt, hogy egy Szabó Tímeával közösen tartott sajtótájékoztató előtt hívtak fel, hogy most jelentem-e ezt be.” Állítása szerint mindezek miatt írásos és videós nyilatkozatot is adott arról, hogy az MSZP-frakcióban marad.

Szakács MSZP-s országgyűlési képviselő Pécs és Komló környékén, Baranya megye 2. számú választókerületében lett volna előválasztási jelölt a szocialisták színeiben. Ebben a választókerületben az ellenzék majdani közös jelöltjének minden bizonnyal a fideszes Hoppál Pétert kell legyőznie. Az LMP Keresztes László Lórántot, a DK Zag Gábort, a Márky-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom Simon Gábor Imrét, a Momentum Péderi Tamást indította. A momentumos Péderi már korábban visszalépett éppen Szakács László javára.

A történtek miatt Szakács felfüggesztette párttagságát az MSZP-ben, erre pedig neki hivatalosan a pártvezetőségből senki nem reagált azóta. A Telexnek azt is mondta, a két nap alatt egyelőre arról még nem döntött, ki is lép-e a pártból.

„Én a választást meg szeretném nyerni, de az MSZP ezt tőlem elvette, úgy, hogy meg sem kérdeztek róla. Kell találnom egy pártot, ami jelöl a választásokon.”

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc már fel is hívta, a közeljövőben leülnek beszélgetni. Ha ezen Gyurcsány azt mondja neki, hogy legyen a DK jelöltje, akkor arra igent mond majd, mondta Szakács. Úgy látja, neki van akkora támogatottsága a választókörzetben, hogy esélye legyen legyőzni a fideszes jelöltet, így az indulása „nemcsak egy lehetőség, hanem felelősség is”.

Szakács arról is beszélt, ő eddig is kérte az MSZP-t, hogy szerezzék meg neki a DK támogatását, de a két pártnak ebben nem sikerült megegyeznie, „nem tudom, min akadtak el a tárgyalások. Amikor meghallottam, hogy a pécsi DK-sok elvileg támogatnak, azt hittem, ennek örülni kell. Az eszembe sem jutott, hogy visszavonják a jelöltségemet.”

Szakács mellett az MSZP Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről is döntött, aki korábban bejelentette, hogy győzelem esetén inkább a DK frakciójába ülne be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!