A bíróság elítélte a Magyar Nemzet szerzőjét és főszerkesztőjét a Szabó Tímeáról szóló, álnéven megjelent cikk miatt

2021. június 17. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság szerint becsületsértő volt Szikszai Péter, a Mediaworks Hungary Zrt. hírigazgatója és Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője. A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú szerdai ítélete kimondta, hogy a Magyar Nemzetben tavaly áprilisban „Zummer Fülöp” álnév alatt megjelent cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő bűnös abban, hogy megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra – írta Facebook-oldalán a Párbeszéd frakcióvezetője.

A rendőrség tavaly októberben azonosította és megnevezte azt az újságírót, aki Zummer Fülöp álnéven közölte A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése című cikket, amelyben Szabót többek között „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” nevezte.

Szabó beszámolója szerint Szikszai és Toót-Holló a tárgyaláson úgy érveltek, hogy a cikket csak gúnyos szatírának szánták. A bíróság szerint viszont az írásnak szinte semmi köze nem volt Szabó képviselői munkájához. „Az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson” – írta a Párbeszéd politikusa.

„Első fokon októberben a Fővárosi Törvényszéken megnyertem a pert és most a Fővárosi Ítélőtábla is nekem adott igazat. Az Ítélőtábla kimondta: a Magyar Nemzet és Szikszai Péter (alias Zummer Fülöp) »olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével«️” – írta korábban Szabó.

A bíróság 1,3 millió forintos kártérítés megfizetésére, valamint a cikk eltávolítására kötelezte a Mediaworks-öt. Ezenkívül a Magyar Nemzetnek az online oldalán közzé kell tennie a szöveget, hogy megsértették Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnevét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!