Szerdára újabb demonstrációt hirdettek a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény miatt

2021. június 16. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb tiltakozó demonstrációt szerveztek civilek – a Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország – a kedden elfogadott, melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény miatt. Szerdán este hatkor a Sándor-palotánál tartják „A szeretet erősebb a gyűlöletnél – mutassuk meg Áder Jánosnak is!” elnevezésű tiltakozást. A szerda reggel meghirdetett rendezvény eddig nagyjából 1500 facebookos aktivitást váltott ki.

A szervezők azt kérték, hogy akik tehetik, írják meg saját történetüket arról, „amikor előbújtál vagy feltétel nélkül számíthattál a támogató személyekre az életedben: az osztályfőnöködre, a magyartanárodra, anyukádra, a nagybátyádra, vagy akár a tesódra”, hogy írják meg, mit jelentett nekik ezeknek a szeretteiknek vagy számukra fontos embereknek a támogatása, a kiállása a levél írójáért. Olyan beszámolókat is várnak, hogy volt-e pedagógus, pszichológus vagy segítő szakember, aki segített önmaguk elfogadásában, volt-e olyan iskolai beszélgetés, ahol hiteles információkat lehetett kapni LMBTQI-emberekről, van-e olyan LMBTQI-családtag, ismerős, barát, akit támogatnak, és ha igen, miért és hogyan.

Az eseményen, mint annak facebookos leírásában olvasható, beszédek és egyéb programok nem lesznek. A tervek szerint a demonstráción ezeket a leveleket fogják elhelyezni az Áder János államfő elnöki hivatalául szolgáló Sándor-palotánál. A szervezők emellett azt ígérik: „a közösségimédia-felületeinken is meg fogjuk osztani a történeteiket, hogy hírül adjuk: nem vagyunk egyedül”.

A kormánypárti és a jobbikos képviselők kedden 157 igen és 1 nem szavazattal fogadták el a módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet, leszavazva az ahhoz benyújtott összes ellenzéki módosítót. A törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, a szexuális felvilágosításból kizárná a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik.

A törvény (vagyis akkor még csak törvényjavaslat) melegellenes módosításai ellen hétfőn többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen.