Jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni

2021. június 16. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

A melegellenessé eltérített pedofilellenes törvény, és a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozása mellett az Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó napján – 132 igen, 24 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett – csendben azt is megszavazta, hogy

2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetés végezni.

A parlament elé május 25-én nyújtották be az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításait, ezek között szerepelt az az intézkedés is, amely szerint a maradék három magánkézben lévő meddőségi centrum, és egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet.

Korábban, 2019-2020 fordulóján már államosították a meddőségi centrumok jelentős részét. Magyarországon 10 olyan intézmény van, ami az erre jogosult nőknek kezelést nyújt, ezek közül jelenleg csak

  • a TritonLife Róbert Magánkórház,
  • a Versys Clinics és
  • a Reprosys Kft.

intézményei vannak magánkézben. Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak ezeket az intézményeket az államnak kell adniuk, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – természetesen kártalanításért cserébe.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón a Hvg.hu kérdésére úgy reagált, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. „Ha az egészségügyi finanszírozás öt próbálkozást biztosított, akkor általában csodák csodájára az ötödikre volt sikeres” – állította Gulyás.

A 444-nek név nélkül nyilatkozó szakember viszont minden alapot nélkülözőnek nevezte a miniszter kijelentését arról, hogy a magánszolgáltatók szándékosan visszaélnének a társadalombiztosítási támogatások elszámolásával. Ezek az intézetek ugyanis a társadalombiztosító által nem finanszírozott módon működnek. A meddőség pedig ma olyan sokakat érint, hogy a magánintézményekben is hónapokat kell várni az első konzultációra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!