Cser-Palkovics András az újságból értesült a lakástörvény-tervezetről

2021. június 16. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a 24.hu-nak Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, aki már többször is megfogalmazott nyilvános kritikákat a kormánypárt intézkedéseivel kapcsolatban, így tett a bérlakástörvény első verziójánál is (a sokadikat épp tegnap szavazta meg a kormánypárti többség), de korábban Parragh László iparűzési adó elengedésére tett javaslatával sem értett egyet.

Most a lapnak azt mondta, hogy politikai ügyben éppen ebben, az önkormányzati bérlakások ügyében volt utoljára heves vita a Fideszen belül. A módosító javaslatokért Cser-Palkovics is próbált tenni, beszélt például a javaslatot jegyző Böröcz Lászlóval és Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel is azután, hogy erről az egészről egyáltalán tudomást szerzett.

„Ami úgy történt, hogy épp kijöttem egy egyeztetésről, és láttam, hogy van egy csomó új üzenetem, azt se tudtam először, hogy mi a fenéről lehet szó. Aztán elolvastam az egyik országos hírportál cikkét, így értesültem arról, hogy mi készül. Ezek után kértem személyes konzultációt az említett párttársaimmal.”

Szerinte sokkal kisebb vihart generált volna ez az egész, ha már előzetesen egyeztetnek róla, és ez is rávilágított arra, hogy „komoly gondok vannak a kormány és az önkormányzatok közötti egyeztetések területén. És ez a probléma minden települést érint, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetésűek.”

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy az önkormányzatok önállóságának csökkentése 2022 után is folytatódik akkor, ha marad a jelenlegi kormány, a polgármester azt mondta: 2010 és 2018 között az Orbán-kormányok sokat tettek az önkormányzatok megerősítéséért.

Hozzáfűzte azonban, hogy

„az elmúlt három évben (…) visszalépést érzékelek, de legalábbis megállt az önkormányzatok megerősítésének a folyamata. Jelentős problémának látom, hogy az államapparátus és az önkormányzati apparátusok közötti egyeztetések beszűkültek, illetve akadnak olyan szakigazgatási feladatok, amelyek nem a megfelelő szintre kerültek, így például az építésigazgatás, amely láthatóan sokkal hatékonyabban működött a települési szinten.”

Cser-Palkovics szerint fontos, hogy a kormány megértse, az erős államot nem lehet felépíteni és működtetni erős és független önkormányzatok nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!