Több ezren készülnek elhagyni az egészségügyet egy szakszervezet szerint

2021. június 15. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – derül ki Népszava szerint a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) friss, 1200 fős felméréséből. A válaszadók csaknem fele (48 százaléka) tervezte azt, hogy felmond, amint lehet, további 8 százalékuk meddig nyugdíjba vonulni készült. Hosszú tilalom után keddtől mondhatnak fel ismét az egészségügyi dolgozók.

Még november végén jelentek meg azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amik kimondták, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás lehetőségével. Így az elmúlt nyolc hónapban csak egyszer, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük kiválni a szolgálatból. Akkor több ezer egészségügyi dolgozó élt is a lehetőséggel.

A FESZ felméréséből az derült ki, hogy:

  • a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben (ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát);
  • a többiek a pályát is elhagynák;
  • a válaszadók további harmada azt jelezte, hogy még bizonytalan a maradását illetően, és csak a hatoduk tartana ki a munkahelye mellett.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke szerint a legtöbben az alacsony bérek, illetve az új szolgálati jogviszony bevezetés miatt készülnek otthagyni az egészségügyet. Az utóbbi miatt nagyobb a bizonytalanság ezen a pályán, mivel az egészségügyi dolgozók elvesztették a közalkalmazotti státuszukat, így pedig sokkal könnyebben mondhat fel a munkáltató nekik, vannak akiknek ráadásul még a bére is csökkent.

A 110 ezerből ekkor 4000 orvos és ápoló nem volt hajlandó aláírni az új státuszról szóló szerződést, ők március elsejétől nem dolgoznak az állami egészségügyben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról erről a cikkünkben írtunk részletesen>>>

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom