Azt kérik civilek: ne csináljanak a pedofilellenes törvényből melegeket megbélyegzőt

2021. június 12. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil társaság együtt, nyílt levélben fordul az országgyűlési képvelőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg „az orosz mintájú támadást a szólásszabadság és gyermekjogok ellen”.

Arról a kormánypárti módosítócsomagról van szó, amellyel a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot egészítenék ki, és ezzel teljesen új irányba vinnék el a tervezetet:

a gyerekek elleni szexuális bűnök mellé emelnék tilalmak tárgyaként „a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését”.

A Háttér Társaság közleményében arról írnak, hogy „a törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is”. Hozzáteszik azt is, hogy a törvénymódosítás egyértelműen sérti a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és a diszkrimináció-mentességhez való jogot, ezzel súlyos sérüléseket okozva.

Miközben az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 elején közölte: lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására, a kormány gyakorlatilag teljesen magára hagyná az LMBTQI fiatalokat.

A javaslat szerint ugyanis:

  • Megtiltanák a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését.
  • Nem lehet iskolai előadást tartani a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítéséről”.
  • Korlátoznák vagy kitiltanák a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának ilyen előadásokat az iskolákban.
  • Tilos lenne olyan reklámot elérhetővé tenni 18 éven aluliaknak, amely öncélúan ábrázolja a szexualitást, illetve a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsíti.

A témával ebben és ebben a cikkünkben is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!