„Ez azért nem egészen így volt” – Pákh a Mészáros-interjúról

2021. június 12. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinc az Indexen pénteken megjelent interjúban, amelyben Orbán Viktorra nem kérdeztek rá, azt mondta, a közelmúltban megvett Kogart Házat szeretnék a továbbiakban is kiállítóteremként működtetni, feltölteni értékes műalkotásokkal, és szóba hozta Munkácsy képeit. „A közelmúltban többször tárgyaltam a Munkácsy-képek megvásárlásáról, de Pákh Imrével egyelőre még nem tudtunk megállapodni” – olvasható az interjúban. Mészáros szerint több mint 60 képről van szó, szívesen adnának helyet egy állandó Munkácsy-kiállításnak, de nem szeretnék, hogy a Kogart Házban kizárólagosan Munkácsy-gyűjtemény legyen csak.

A hvg.hu, amely pénteken már leellenőrizte a Mészáros-interjú néhány egyéb állításának igazságtartalmát, megkérdezte Pákh Imrét, a milliárdos műgyűjtőt az ügyben. Pákh, miután elolvasta az interjút, így reagált: „ez azért nem egészen így volt”.

A legnagyobb Munkácsy-magángyűjtemény tulajdonosa szerint igaz, hogy többször is találkoztak Mészáros Lőrinccel, Pákh kereste meg, miután megtudta, hogy új tulajdonosa lett a Kogart Háznak, amely őt kiállítóhelyként régóta érdekelte.

De arról, hogy ő megveszi a Munkácsy-gyűjteményemet, nem volt szó, már csak azért sem, mert nem is volt eladó – mondta Pákh a lapnak.

Szerinte valójában egy Munkácsy-múzeum létrehozásáról tárgyaltak, amiben fele-fele részben lettek volna tulajdonosok, de a közös projekt kútba esett. Ennek a legfontosabb oka az volt, hogy Pákh – Mészárossal ellentétben – úgy látja: „egy saját múzeummal tartozunk Munkácsynak”. Most Debrecen polgármesterével egyeztet ugyanerről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!