Napi ötezer vendéget várnak a Club Aligába tervezett fesztiválra, aminek sok helyi a legkevésbé sem örül

2021. június 10. – 14:19

Napi ötezer vendéget várnak a Club Aligába tervezett fesztiválra, aminek sok helyi a legkevésbé sem örül
Résztvevők a Balaton partján a balatonvilágosi Club Aliga Üdülőközpontban megrendezett B my Lake fesztiválon – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Zamárdi helyett idén a jóval kisebb területű Balatonvilágoson szervezik meg a Strand Fesztivál utódját, a 10 Nap Strand fesztivált. A kétszer ötnapos rendezvényt a Club Aligában, vagyis olyan területen építenék fel, aminek jelentős része már kormányközeli cégek tulajdonában van. Az egykori pártüdülőt viszont kizárólag a település kétsávos főútján lehet megközelíteni. A helyiek aggódnak a tömeg és a káosz miatt, az önkormányzat semmilyen szinten nem kommunikál, a szervezők viszont egy jóval visszafogottabb fesztivált ígérnek, forgalomirányítással és a helyiek zavartalan strandolásával.

Van olyan nyaralótulajdonos, aki attól tart, ha a Strand Fesztivált – újabb nevén 10 Nap Strand – Zamárdiból tényleg Balatonvilágosra költöztetik, a saját házába nem tud majd bejutni a tömegtől. A településen ugyanis egyetlen kétsávos főúton lehet eljutni gyakorlatilag mindenhová, így a fesztivál területére is. És nem csak ő aggódik, az önkormányzat sok telefont kapott az utóbbi időben, és bár Balatonvilágos vezetése még múlt pénteken délelőtt is azzal nyugtatta őket, hogy „nem lesz semmiféle fesztivál”, a szervezők néhány órával később az MTI-vel mégis azt közölték:

„Augusztus 18. és 22., valamint 25. és 29. között Balatonvilágoson rendezik meg a 10 Nap Strand fesztivált.”

A település vagy legalábbis egy részének hangulata egy nyitott Facebook-csoportban jól érzékelhető.

A pénteki bejelentés előtt a szervezők, a település polgármestere és a képviselő-testület három tagja június 2-án ült le tárgyalni, a megbeszélésről viszont pont azokat a képviselőket értesítették az utolsó pillanatban – így ott sem voltak a találkozón –, akik „a leginkább kiállnak a helyiek érdekeiért”, ezt állítja Hanga László önkormányzati képviselő. Ő úgy tudja, az önkormányzat május 26-án kapta meg a szervezők megkeresését. De már néhány nappal korábban, május 21-én a Club Aliga honlapjára kikerült egy kérdőív, amiben olyan kérdéseket tettek fel, hogy:

  • Hasznosnak tartja-e, hogy a Club Aliga olyan rendezvényeknek, koncerteknek adjon helyet már az idei szezontól, amely a családosok, fiatalok és idősebbek számára is kikapcsolódást nyújthat?
  • Mely rendezvényeket látná szívesen a Club Aliga szolgáltatásai között? (Kertmozi, koncertek, gyerekprogramok, kézműves workshopok, kulturális események, Dumaszínház-előadások)

Hanga szerint semmi nem garantálja, hogy a kérdőíveket kizárólag helyiek töltötték és töltik ki. A polgármester pedig egyáltalán nem kommunikál, holott a fesztivállal kapcsolatban bőven lenne kérdés, mondja.

„Milyen anyagi haszna lesz a falunak abból, hogy a lakosságnak el kell viselni ezt az embertömeget? Hol tudják elhelyezni a szervezők ezt a rengeteg embert, ha a Club Aliga területén nincs kiadható szálláshely, és már a faluban is minden szállás foglalt?”

„Ha a strandunk egy kempinggé alakul át a vízparttal együtt, hol fognak a helyiek és az itt nyaralók fürdeni? És egyáltalán, mettől meddig tartanak majd a színpadi rendezvények”? – sorolja Hanga. Ő egyébként úgy sejti, hogy a fesztivál szervezői és a területet tulajdonló Pro-Mot Kft. már jóval korábban megállapodtak, és gyakorlatilag kész tények elé állították a helyi önkormányzatot.

Pártüdülőből kormánypárti üdülőövezet

A hányatott sorsú egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ekkor került az izraeli érdekeltségű Pro-Mot tulajdonába. 2018 júliusában a tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt., vagyis akkor még Mészáros Lőrinc ingatlanportfólió-kezelő cége bejelentette, hogy közvetve megszerezte a Club Aliga többségét. 2019 januárjában pedig lezárult az a tranzakció is, amellyel az Appeninn Vagyonkezelő Nyrt. leányvállalatáé lett a Club Aliga.

Az Appeninn BLT Kft. a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészét vette meg. Ezé a cégé volt a 37 hektáros egykori pártüdülő és annak 167 férőhelyes kikötője, valamint egy a magyar állam tulajdonában lévő, 10 hektáros ingatlanrész vagyonkezelési joga. Ezt egyébként 2007-ben a Pro-Mot 49 évre szerezte meg.

Az Appeninnbe 2018 végén beszállt Tiborcz István cége is, volt olyan időszak, hogy övé volt a legnagyobb tulajdonrész. Aztán ő és Mészáros is kiszállt az Appeninnből, jelenleg Jellinek Dániel érdekeltsége.

Fesztivál magánterületen

A kétszer ötnaposra tervezett fesztivált egyébként a Club Aliga területén építenék fel, aminek nagy része már kormányközeli cégek magántulajdonában van, vagyis az is kérdés, az önkormányzatnak egyáltalán mennyi beleszólása lehetett abba, hogy tíz napig hömpölyög a tömeg és szól a zene a településen. Kedden erről is érdeklődtünk telefonon Takács Károly polgármesternél, ő azonban azt kérte, írásban küldjük el kérdéseinket. Ezeket még aznap eljuttattuk, szerdán a polgármester délutánra ígért válaszokat, végül azok nem érkeztek meg.

Az biztos, hogy a jegyző hozzájárulása minden esetben szükséges egy zenés-táncos esemény megrendezéséhez, ez alól a fesztiválok sem kivételek, sőt a feltételek jóval szigorúbbak egy sima szabadtéri eseményhez képest.

„Az önkormányzattal, a település polgármesterével nemcsak egyeztetünk, de kifejezetten a velük való szoros kapcsolat és kérések, feltételek szerint alakítjuk a terveket, a programokat”

– válaszolta a Telex kérdésére Lobenwein Norbert, a Volt Produkció vezetője, a Mol Nagyon Balaton főszervezője.

A balatonvilágosi partszakasz – Fotó: Huszti István / Telex
A balatonvilágosi partszakasz – Fotó: Huszti István / Telex

Az egyik ilyen feltétel, hogy a helyiek a rendezvény ideje alatt is a megszokott helyen és feltételekkel strandolhassanak majd a Club Aliga területén, a fesztivál pedig egy önálló strandszakaszt alakít ki a vendégeinek. Emellett a kikötő zavartalan működését is biztosítaniuk kell. A szervezők azt is ígérik, ahogy Zamárdiban, Balatonvilágoson is ügyelnek majd a forgalomirányításra.

A szervezők szerint a 10 Nap Strand egyébként kisebb és hosszabb lesz. Balatonvilágoson két színpad, tábortűz, kertmozi, előadások, beszélgetések és vízparti játékok, valamint száznál is több zenekar és dj várja majd a közönséget. Olyan előadók – Ákos, a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis, a Punnany Massif és a Bagossy Brothers Company – is fellépnek majd, akik miatt általában nagy tömegek mozdulnak meg. Ez várhatóan most is így lesz, már csak azért is, mert idén a Volt, a Balaton Sound és a Sziget is elmarad, és a Fezent sem tartják meg a külföldi fellépők visszamondásai miatt.

A balatonvilágosi fesztiválon napi ötezer vendéget fogadnak majd, amely Lobenwein szerint a Strand Fesztivál kapacitásának töredéke. A két színpad mellett pedig egy nagyszínpaddal is készülnek, ennek a programja éjfélkor ér véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!