Magyar Narancs: A Simonka-ügyben Medgyesbodzáson akciózott a NAV

2021. június 09. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást és helyszíni ellenőrzést is tartottak egy június eleji akciójuk során a NAV munkatársai a Békés megyei Medgyesbodzáson, a Magyar Narancs információi szerint a vizsgálat középpontjában a Belügyminisztérium által támogatott és befuccsolt, Simonka György mentorálásával folyt dél-békési Pilot-program áll.

A Pilot-program azt célozta meg, hogyan tudnak kormányzati segítséggel az önkormányzatok a közfoglalkoztatás útján úgy együttműködni, hogy az a szociális szövetkezet irányába mutat. A program lényege, hogy a konzorciumba tömörülő 19 önkormányzat (és egyéb szervezet) közel egymilliárd forintot kap arra, hogy saját szövetkezeteket alakítsanak, melyek aztán egy év után saját lábra állnak. A foglalkoztatottak jellemzően munkanélküliek, azaz helyi közmunkások voltak. A lap szerint a NAV munkatársai egyebek mellett sertésólakra és fólia alatt termesztett növényekre voltak kíváncsiak.

Simonka György és társai ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség 2019. augusztus 21-én harminchárom ember ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Simonka mindvégig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el.

A vádirat szerint Simonka és társai jogellenesen akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Az ügyészség korábban azt írta, Simonka tudta, hogy jelentős mértékű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást. A tavaly januári előkészítő ülésen a harminchárom vádlott közül nyolcan beismerték a bűnösségüket, négyen egyezséget is kötöttek az ügyészséggel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!