Magyarországra érkeztek az afganisztáni misszió utolsó magyar katonái

2021. június 8. – 22:09

frissítve

Magyarországra érkeztek az afganisztáni misszió utolsó magyar katonái
Az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra érkezett utolsó váltás katonáit családtagjaik köszöntik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. június 8-án – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel vége lett az afganisztáni szerepvállalásnak, megérkezett Magyarországra, pontosabban a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra az utolsó váltás kilenc katonája kedd este – írja az MTI.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót átvéve azt mondta: a lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve a közös biztonság érdekében 18 éven keresztül végrehajtottak.

A vezérőrnagy a katonák földet érésekor azt kérte, a több ezer magyar katona mellett, akik sikeresen hajtották végre küldetésüket és hazatérhettek a családjukhoz, emlékezzenek meg közösen arról a hét bajtársukról, akik az életüket adták Afganisztánban a magyar emberek és a világ biztonságáért.

Az Afganisztánból érkező repülőgépet Magyarország légterébe érve két Gripen kísérte a kecskeméti repülőbázisra.

Joe Biden amerikai elnök áprilisban erősítette meg, hogy a New York-i terrortámadás 20. évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból. A NATO-szövetségesek május 1-jével kezdték meg a kivonulást.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!