Márki-Zay: Rettegek attól, hogy a miniszterelnököt Orbán Viktornak fogják hívni a választások után is

2021. június 7. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nulla százalékot adott magának a polgármester-választáson, mégis nyert Hódmezővásárhelyen 2018 februárjában, így ha nem is magát tartja a legesélyesebbnek, lát esélyt arra Márki-Zay Péter, hogy megnyerje az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztását – derült ki az ellenzéki összefogással a Fideszt elsőként legyőző politikus Népszavának adott interjújából. A Telexnek adott korábbi interjúját itt olvashatja.

A polgármester szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) sikeres formáció, mert az ellenzék valójában azt a stratégiát fogadta el, a széles összefogás koncepcióját, amelyet Márki-Zay mozgalma korábban is javasolt. Az előválasztás is céljuk volt, és meg is valósul „ha nem is teljesen úgy, ahogy szerettük volna”.

„Azt látom, a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt. Nagyon határozottan kértem, hogy legyen két forduló, de a hat párt ezt elutasította”

– Márki-Zay példaként a szombathelyi DK-s Czeglédy Csabát hozta, aki szerinte megnyerheti ugyan relatív többséggel, 33 százalékkal az előválasztást, viszont jó eséllyel veszít a fideszes jelölttel szemben.

Kételkedik a DK–Jobbik szövetségben

A „füstös szobák” fordulatot többször is visszahozta, Márki-Zay, kételkedve az előválasztás előtti alkuk átláthatóságában:

„Abszurd helyzetek vannak: Komáromban a Kossuth-körös, DK-s Nemes Andrea összellenzéki polgármesterjelölt volt 2019-ben, most viszont egy Jobbikkal kötött megállapodás miatt a DK kihátrált a saját, nagyon is esélyes jelöltje mögül. De sorolhatnék fordított példákat a Jobbikból is, vagy a többi pártból. A Jobbik–DK nem egy természetes szövetség. Ez a füstös szobák világa. Mit gondol egy Jobbik-szavazó, ha azt mondják neki, támogassa a DK-t? A korrupció elleni harcot hirdető Jobbik beállhat-e Zuglóban Tóth Csaba mögé? Egy momentumos polgármester felesége elindulhat-e valahol jelöltként? Nem túl belterjes ez?”

Ezután a Fidesz erejéről, a legyőzése felé vezető útról és a kormányzás módjáról beszélt:

  • Fenntartja, hogy a kormánypárt több település ellenzéki vezetőjét megvette, de Egerben az ellenzékkel szakító exjobbikos Mirkóczki Ádámot nem sorolja közéjük.
  • Lehet, hogy százezreknek kell utcára menniük egy vértelen forradalom érdekében, mert „semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat”.
  • Létre kell hozni egy alternatív MTI-t.
  • Szakértői kormány kell.
  • A Fidesz vezetésének fele börtönben lesz.

Feltéve, ha sikerül győzni: arra a kérdésre ugyanis, hogy hogyan fogják hívni a miniszterelnököt 2022 áprilisában, azt válaszolta:

„Rettegek attól, hogy Orbán Viktornak. Rengeteg munkát kell beletennünk, hogy ne így legyen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!