Meghalt Dornbach Alajos

2021. június 3. – 16:47

frissítve

Meghalt Dornbach Alajos
Forrás: 168 óra, 1989. október 17. (1. évfolyam, 25. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár

Másolás

Vágólapra másolva

85 éves korában meghalt Dornbach Alajos ügyvéd, politikus, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament egykori alelnöke, a rendszerváltáskori demokratikus ellenzék jogi tanácsadója, írja a 444.hu. A lapnak a halálhírt a család erősítette meg.

Dornbach 1956-ban a budapesti egyetemen a jogi kar forradalmi bizottságának tagja, majd nemzetőr volt, de csak 1959-ben vették elő és tartóztatták le. Két hónapot töltött a Gyorskocsi utcában, de elengedték, miután egy ávós elmondta, hogy Dornbach és egy társa mentették meg őt a lincseléstől. Később az állambiztonság megpróbálta beszervezni, de sikertelenül.

1960-ban tette le ügyvédi vizsgáját, forradalmi részvétele miatt végül csak négy évvel később indíthatott saját praxist. „Dornbach hamarosan az emberi és állampolgári jogok ügyvédjeként vált ismertté – lényegében ugyanazt a stratégiát alkalmazta, mint később a demokratikus ellenzék: az alkotmányos jogok a pártállam idején kevéssé komolyan vett törvényes garanciáit igyekezett következetesen érvényesíteni” – írja hosszabb írásában a 444.

Dornbach 1983-ban segített a Soros Alapítvány létrehozásában, később egészen 1990-ig az alapítvány kuratóriumának alelnöke volt. 1988-ban a Nagy Imre-per és a Standard-per felülvizsgálatának egyik kezdeményezője volt, majd részt vett Nagy Imre és társai 1989. június 16-i gyászszertartásának szervezésében is.

1988-ban a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének alapító tagja volt, majd ugyanebben az évben csatlakozott az SZDSZ elődjéhez, a Szabad Kezdeményezések Hálózatához. Később az SZDSZ színeiben 1990-től 2002-ig országgyűlési képviselő, 1990ꟷ94 között pedig a parlament alelnöke volt. 2002-ben visszavonult a politikától és a közélettől.

A HVG 1990 májusában készített vele portréinterjút, amit ide kattintva tud elolvasni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!