Hajós megemlékezést tartottak a Dunán a Hableány-tragédia áldozatainak emlékére

2021. május 29. – 12:02

frissítve

Hajós megemlékezést tartottak a Dunán a Hableány-tragédia áldozatainak emlékére
Kollégák és hozzátartozók fehér virágot dobnak a vízbe a Hableány-tragédia helyszínén – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hajós megemlékezést tartott szombat délelőtt az Ökumenikus Egyház a Hableány tragédia áldozatai emlékére a második évforduló napján. A megemlékezés során hajóval felkeresték a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjét, ahol koszorút helyeztek, valamint fehér virágokat dobtak a vízre az utasok és a legénység emlékére.

A hajó fedélzetén tartott megemlékező gyászbeszédében Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház lelkésze felidézte a tragédia körülményeit, méltatta az áldozatok emlékét, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy felállva hajtsanak fejet az áldozatok előtt.

A beszéd után a hajós hagyományok szerint 28 harangütéssel emlékeztek a baleset 28 áldozatára, kollégák és családtagok fehér virágokat dobtak a Dunába, és egy 28 virágból álló koszorút helyeztek a vízre a tragédia helyszínén, a Margit hídnál. A szertartás végét hajókürt jelezte.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn a Margit híd pesti hídfője mellett a Külügyminisztérium, az V. kerületi önkormányzat és a koreai külügyminisztérium emlékhelyet avat a tragédia emlékére.

Két évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt Magyarország eddigi legsúlyosabb polgári hajókatasztrófája, amelyben 28 ember, köztük 26 dél-koreai állampolgár vesztette életét.

Tóth Mihály lelkész beszédet tart az áldozatok emlékére – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Tóth Mihály lelkész beszédet tart az áldozatok emlékére – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia nevű állomásról. A szállodahajó 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor 21 óra után 5 perccel a jobb első hajólemezével nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A majdnem 30 méteres városnéző hajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A hatóságok 27 áldozat holttestét találták meg, egy azóta sem került elő, a balesetet hét koreai turista élte túl. A Viking Sigyn 64 éves kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

A legutolsó tárgyalási forduló két napja volt, itt olvashatják beszámolónkat róla. A Hableány tragédiájával kapcsolatos korábbi híreinket itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!