A második évfordulóra már átadhatják a Hableány-tragédia budapesti emlékművét

2021. április 26. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan átadhatják a 2019-es Hableány-tragédia áldozatainak emléket álló, a Margit híd pesti hídfőjéhez tervezett emlékművet. Az alkotás főbb elemei már a hétvégén a helyükre kerültek, írja hétfői cikkében a 24.hu.

A helyszínt hétfő délután Bődey János, a Telex fotósa is felkereste. Az általa készített felvételen jól látszik, hogy az emlékhely központi eleme már a helyén áll, körülötte munkagépek és építőmunkások dolgoznak.

A Hableány-tragédia emlékművének helyszíne a Margit hídnál Fotó: Bődey János / Telex
A Hableány-tragédia emlékművének helyszíne a Margit hídnál Fotó: Bődey János / Telex

A fényképen az a páfrányfenyő is jól látszódik, amit Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere, Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Dél-Korea budapesti nagykövete, Park Csul Min ültetett nemrég a tervezett emlékhelynél.

A Hableány katasztrófája után az elsőként 1949-ben vízre bocsátott sétahajó üzemeltetője jelezte, hogy a hajót kegyeleti okokból biztosan nem fogják újra a Dunára engedni, mivel az orra azonban menthető, azt szívesen továbbadják, hogy a parton emlékmű készülhessen belőle. A látottak alapján ezzel a lehetőséggel végül senki nem élt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aztán a hajószerencsétlenség első évfordulóján vette elő újra az ügyet, amikor arról beszélt, hogy megbíztak egy magyar–koreai alkotópárost, hogy készítse el a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közös emlékművét.

A politikus tavaly júniusban aztán arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy várhatóan már ősszel át is adhatják a 2019-es budapesti hajókatasztrófa emlékművét. Ezt az ígéretet ugyan nem sikerült betartani, a látottak alapján a tragédia második évfordulójára azonban átadhatják a hajószerencsétlenség áldozatairól megemlékező alkotást.

A 24.hu cikke szerint a pesti hídfő melletti kétszáz négyzetméteres területen való kivitelezés jogát a korábban Kisközgépként emlegetett Penta Általános Építőipari Kft. nyerte el, ami áfa nélkül 134,498 millió forintos bevételt jelent majd a cégnek. A portál információi szerint a Földes László (Földes Architects) tervei alapján létrehozott emlékmű két, különböző méretű gránittömbbel fogja szimbolizálni a két egymásnak ütköző hajót.

Az emlékhely rossz minőségű látványtervei a Nullahategy.hu oldalon jelentek meg. A portálon megjelent cikk szerint a terveket a Kül- és Külgazdasági Minisztérium készíttette el, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. által lebonyolítandó beruházás finanszírozója pedig teljes egészében a magyar állam, vagyis a Főpolgármesteri Hivatal a jelek szerint valahogy kikerült a projektből.

A Hableány katasztrófája 2019 egyik legfontosabb magyarországi eseménye volt, a hajószerencsétlenség híre az egész világot bejárta: a sétahajó balesetéről beszámolt többek között a CNN, a BBC, az Aljazeera, a New Zealand Herald, valamint számos ázsiai – elsősorban dél-koreai – portál. A hajókatasztrófa miatt 27 ember vesztette életét, egy áldozat holtteste azóta sem került elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!