Sokkolóval szerelik fel a magyar rendőröket, ami ijesztően hangzik, de nem politikai oka van

2021. május 20. – 06:56

frissítve

Sokkolóval szerelik fel a magyar rendőröket, ami ijesztően hangzik, de nem politikai oka van
Rendőrök sétálnak Budapest belvárosában 2020 novemberében – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sokkolóval szerelik fel a magyar rendőröket, ami sokkal hatékonyabbá teszi a munkájukat, ezek az eszközök ugyanis nem életveszélyesek, mint a lőfegyverek, de nem is kell olyan közel menni velük egy elkövetőhöz, mint mondjuk gumibotos intézkedésnél. Az online visszajelzések alapján úgy tűnik, jó néhányan vannak, akik megrémültek a hír hallatán, attól tartanak, hogy az Orbán-kormány ezzel is a jövő évi választásokra és az akörüli esetleges balhékra, tüntetésekre készül. Az általunk megkérdezett, egymástól független források, szakértők azonban egybehangzóan azt állítják, nincs politikai motiváció a beszerzés mögött, a sokkoló nem is alkalmas tömegoszlatásra. Inkább arról van szó, hogy a rettenetesen elavult (gyakran bő 50 éves műszaki színvonalú) rendőrségi felszerelést korszerűsítik.

Sokkolót kapnak a magyar rendőrök – írtuk kedden a Kaliberinfo értesülésére hivatkozva. A szakmai berkekben már hetek óta terjedő infót két napja az Országos Rendőrfőkapitányság meg is erősítette.

Az ORFK azt írta, hogy „Az Axon cég által gyártott TASER X2 elektródkilövő sokkoló (továbbiakban Taser X2) 2021. évben a BM/507-2/2021. számú belügyminiszteri határozattal került rendszeresítésre a TEK és Rendőrség részére. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ megkezdte azoknak a kiképzőknek a felkészítését, akik a Taser X2 alkalmazásával érintett személyi állomány képzését hajtják végre.” A rendőrség tájékoztatása szerint a leszállított sokkolók közül 30 készletet rendőrségi kiképzőközpontok kapnak, a rendőröket pedig olyan ütemben szerelik fel, ahogy érkeznek az eszközök.

A Taser X2 egy kétlövetű sokkoló, tehát vagy két célpontot lehet egyszerre ártalmatlanítani vele, vagy hibázás esetén újra lehet próbálkozni. Kilövés nélkül is alkalmazható kontaktsokkolóként. Közel félkilós, a hatótávolsága 5 méter, és a célzást két lézerpont könnyíti meg.

A hír megjelenése után kérdésekkel fordultunk az ORFK-hoz, egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy a Taser X2-es előtt volt-e rendszeresítve sokkoló a rendőrség állományában, tehát használtak, használhattak-e ilyen eszközt korábban a rendőrök, vagy most lesz erre először lehetőség. Azonban a fentebb idézett sablonválaszon kívül ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ, ezekre az újabb rákérdezésre is csak annyit reagált a rendőrség:

„Kérjük, hogy a témában korábban adott válaszunkat tekintse irányadónak, azon túlmenően nem kívánunk további tájékoztatást adni.”

Eldől a célszemély, mint egy liszteszsák

Mivel nem kaptunk választ, rendőri körökben érdeklődtünk arról, hogy Magyarországon volt-e már rendszeresítve sokkoló, névtelenséget kérő forrásaink szerint néhány kivételtől eltekintve

eddig nem volt ilyen a rendőröknél.

A kivételeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az Országgyűlési Őrség jelenti, ahol évek óta rendszerben tartanak ilyen eszközöket, a TEK pedig alkalmazza is – ezt Vass Gábor, a Kaliber Magazin főszerkesztője válaszolta a megkeresésünkre. A szakújságíró szerint a Taser X2-es „legfontosabb előnye a hagyományos (kontakt) sokkolókhoz képest, hogy nem csak testközelből, hanem aránylag biztonságos távolságból is bevethető (kb. 5 méterről), így az esetlegesen agresszív, intézkedés alá volt személy nem tudja megütni, megszúrni az intézkedő rendőrt”.

Vass elmondása alapján a sokkoló úgy működik, hogy „az elektródákat (és kábeleiket) kisméretű sűrítettnitrogén-patron löki ki az eszközből. De emellett az X2 kontakt sokkolóként is alkalmazható, ha arra van szükség/lehetőség”. Fontos, hogy a hagyományos sokkolókhoz képest itt a feszültség/áramerősség olyan módon pulzál, hogy nem csak az adott
eltalált testrészen rántja görcsbe az izmokat és okoz fájdalmat, hanem a teljes mozgató izomzatot. Ezért gyakran egyszerűen eldől a célszemély, mint egy liszteszsák.

Taser X2 sokkoló egy Las Vegas-i fegyverkiállításon 2012-ben – Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP
Taser X2 sokkoló egy Las Vegas-i fegyverkiállításon 2012-ben – Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP

Jól illeszthető a pusztakezes technikák, és a végzetes hatású lőfegyverek közé

Vass Gábor beszélt arról is, hogy az eszköz az esetek kb. 80-85 százalékában hatásos, „így mindenképpen kell lőfegyveres biztosító is a kényszerítőeszközként való alkalmazása során. A biztos hatáshoz mindkét elektródának a testet kell érnie, a nagyon vastag és szigetelő anyagú ruházat, vagy az eső csökkentheti a hatást.”

Az elektródkilövő sokkoló kiválóan illeszthető az úgynevezett „force continuumba”, vagyis a pusztakezes technikák, gázspray, gumibot/tonfa és a végzetes hatású lőfegyverek közé – mondta a szakértő.

Mint mondta, „az USA-ban egybehangzóan úgy nyilatkoznak a rendőri vezetők, hogy az elektródkilövő sokkolók összességében rengeteg olyan ember életét mentették meg, akiket amúgy a rendőrök agyonlőttek volna. A használata során fellépő halálesetek szinte mindig a droghasználatra és/vagy rossz egészségügyi állapotra vezethetőek vissza, esetleg arra, hogy az elzuhanó személy beverte a fejét, de összességében ezek száma a bevetésekhez képest elenyésző”.

Vass szerint évek óta volt igény a sokkoló általános rendszeresítésére a teljes rendőri állománynál, így a közterületen intézkedő rendőröknél is. „Ennek valószínűleg a 2020 karácsonyi rendőrkéselés/lőfegyverhasználat adta meg a végső lökést” – mondta, bár abban az esetben szerinte a lőfegyverhasználat helyes döntés volt. Ennél az esetnél a rendőrnő azután nyitott tüzet egy őrjöngő férfira, miután a férfi késsel kezdte el szurkálni a társát. Erről az ügyről itt és itt írtunk bővebben.

A Kékfény az esettel kapcsolatban azt is pedzegette, hogy a rendőröknek több, úgynevezett nem halálos fegyverre lenne szükségük. A videóban az is szóba kerül, hogy ha olyan a helyzet, hogy a támadó veszélyes, de a fegyverhasználat nem teljesen indokolt, akkor jelenleg nincs jó eszköze a magyar rendőrnek. Erre példaként egy szamurájkardokkal fenyegetőző férfi esetét hozzák, amikor az illető nem akart kifejezetten támadni, tehát túlzás lett volna rálőni, ugyanakkor egy kardos embert gumibottal és gázsprayvel igencsak kockázatos legyűrni. Például ilyen esetekben lehet hatékonyan használni a sokkolót, amire mozgóképes példákat is hoznak az összeállításban, amelyben egy rendőrszakértő is arról beszél, hogy az ilyen esetekben nagyon hasznos lenne a Taser.

És a videóban szóba kerül az is, hogy már az elavult, 57 éves konstrukciójú pisztolyok cseréje is folyamatban van a rendőrségnél, tavalyig ilyen volt a legtöbb járőrnél. Vass Gábor szerint a karácsonyi rendőrkéseléses eset hatására került rendszerbe „több évtizedes halogatás után korszerű, expanzív közelharclőszer is, melynél drasztikusan lecsökken annak az esélye, hogy a célszemélyen áthaladó lövedék vétleneket érjen, mert nem halad át, hanem a teljes energiáját átadja a célszemélynek, így a stophatása is sokkal jobb” – vezette le a szakértő.

„Összességében csak az utóbbi pár évben kezdődött meg a rettenetesen elavult (gyakran 50+ éves műszaki színvonalú) rendőrségi felszerelés lecserélése korszerűbbre, a Taser sokkoló ebbe a vonulatba illeszthető” – mondta Vass.

Nem alkalmas tömegoszlatásra

Az olvasói visszajelzések alapján úgy tűnik, sokan megrémültek a hír hallatán, attól tartanak, hogy az Orbán-kormány a sokkoló-beszerzéssel is a jövő évi választásokra, illetve az a körüli potenciális tüntetésekre készül, de az általunk megkérdezett, egymástól független rendőrségi és fegyverszakértői források egybehangzóan azt állítják, hogy nem lehet ilyesfajta politikai motiváció a beszerzés mögött, a sokkoló ugyanis nem jó tömegoszlatásra. Ezt Vass Gábor is megerősítette, „nem alkalmas tömegoszlatásra, hiszen csak kétlövetű, 5 méter lőtávval” – mondta.

A Taser sokkolót sok rendvédelmi szerv használja európai országokban is. „Ilyet használ több német szövetségi állam rendőrsége, és a Bundespolizei is elkezdte csapatpróbázni 2020-ban. A holland rendőrségnél is rendszeresítették, Ausztriában speciális rendőri egységeknél, és egyes tartományokban van rendszerben. Spanyolországban helyi rendőrségek (ami a közterületfelügyelő és a rendőr közti szint) is alkalmazzák több tízezres mennyiségben. Csehországban 2008 óta van alkalmazásban a különféle szintű rendőri egységeknél. Franciaországban 2004 óta van Taser az állami rendőrségnél és a csendőrségnél is. Svájcban több kanton rendőrségénél alkalmazzák, az Egyesült Királyságban több tízezer darabot vásároltak, de csak erre külön kiképzett rendőrök viselhetik. Most kezdték el Olaszországban is rendszerbe állítani egyes városi rendőrségeknél” – sorolta Vass.

Gyakorlatilag nem lehet vele ölni

Sikerült elérnünk egy olyan névtelenséget kérő embert is, aki külföldön már részt vett Taser-sokkoló használatára felkészítő kiképzésen, és aki a hazai folyamatokra is rálát. Ő először is azt a fogalmi kérdést akarta tisztázni, hogy a sokkoló nem fegyver, hanem kényszerítőeszköz. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint még kidolgozás alatt van az a jogszabályi háttér, ami lehetővé teheti majd, hogy a magyar rendőrök sokkolót használhassanak.

Nem kevés eszközt már beszereztek, ezek darabjának értéke 500 ezer forint körül van, ezért nem feltétlenül lesz majd minden járőrnél, de „autónként, intézkedő páronként elképzelhető, hogy lesz” – mondta. Forrásunk szerint a Taser óriási erőkülönbségeket tud eltüntetni, „egy kevésbé erős járőr is simán leterít vele egy szétkokszolt delikvenst” olyan esetben is, amikor nélküle megbilincselni sem tudná az illetőt.

A sokkoló „az izmokat rántja össze, másodpercenként tizenkilencszer, emiatt iszonyatos fájdalom keletkezik, amit talpon állva egyszerűen nem lehet elviselni”. Ilyenkor az illető teljesen magánál van, kommunikálni lehet vele – bár általában végigordítják ezeket az eseteket. „Én meglövettem magam vele, annyira nem finom. Még három nap múlva is izomlázas volt a hajszálam is” – mondta forrásunk, majd hozzátette: „itt nincs jelentősége, hogy mennyire izmos valaki, sőt, még rosszabb, mert jobban összerántja neki. Amikor a filmekben rányomják a Steven Seagal mellkasára a sokkolót, és csak vicsorog, és szinte meg se nyikkan, az teljes baromság, valójában összeszarta volna magát”.

Ebben a videóban nevadai kadétok tesztelik a Taser sokkolót:

Viszont fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy maradandó károsodást nem okoz, és az eszközzel szinte lehetetlen kioltani valakinek az életét.

Nyugaton széles körben, régóta használnak már sokkolót, ezért sok tapasztalat van róla. „Voltak halálesetek, de még egy szívritmus-szabályozóval élő embert sem nagyon lehet vele megölni. A kevés haláleset többnyire abból adódott, hogy az illető rosszul esett, és beverte a fejét, de tényleg nagyon ritka ez” – mondta.

Visszaélni sem nagyon lehet vele

Ő is megerősítette, hogy az eszköz nem alkalmas tömegoszlatásra, „ráadásul verekedni se lehet vele, mert nagyon könnyű, és eltörik, ennek tömegek oszlatásában semmi szerepe nincs”. És az is fontos, hogy szerinte visszaélésre is szinte alkalmatlan a sokkoló, mert van egy olyan menürendszere, amihez az adott rendőr nem fér hozzá, és ami minden egyes használatot naplóz. Ezeket törölni is csak központilag, külön jogosultsággal lehet.

Ezenkívül az elektródák kilövésekor rengeteg apró darab, pár milliméteres konfettiszerű törmeléket is kilő, amiken rajta van az adott eszköz gyári száma. Tehát ha valaki feljelentést tesz, és megmutatja, hogy hol támadták meg sokkolóval, akkor ezek az apró darabkák ott lesznek majd a földön bizonyítékként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!