Négyféle drogot mutattak ki az újpesti rendőrök támadójának szervezetében

2021. március 2. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a környéken lakott, és nem is dolgozott a közelben, semmi nem kötötte ahhoz a Kassai utcai társasházhoz azt a férfit, aki tavaly december 24-én támadt a kiérkező rendőrökre Újpesten. A Telex birtokába került iratok szerint

a 36 éves támadó szervezetében összesen négyféle kábítószert – MDMA-t, amfetamint, metamfetamint és mefedront – mutattak ki.

A férfi reggel fél hét körül jutott be az épületbe, ahol először az ötödik emeletre ment, majd onnan a lépcsőn, négykézláb mászott fel a hatodikra, miközben folyamatosan az üvegkorlátot verte. Itt az egyik lakás ajtaját „hanyatt fekve, két lábbal” kezdte teljes erővel rúgni, miközben az ott élő férfi bent „a teljes testével tartotta az ajtófélfát”, mert attól félt, az kiszakad a helyről, és a tomboló férfi bejut hozzájuk.

Aztán ezt valamiért abbahagyta, és két lakás közötti fal elé ült. A tanúk szerint amikor kutyaugatást hallott, „nyávogó hangot adott ki”, majd megint az egyik lakás felé indult, miközben folyamatosan hörgött.

Szarvas Erika és Lingvai Péter – Forrás: BRFK Informáicós Portál / Facebook
Szarvas Erika és Lingvai Péter – Forrás: BRFK Informáicós Portál / Facebook

A rendőrséget több emeletről is hívták, Lingvai Péter és Szarvas Erika őrmestert pedig csendháborítás miatt riasztották a helyszínre. A rendőrnő lifttel a hetedik emeletre ment, társa gyalog indult felfelé, a hatodik emeleten, a lépcső tetején vette észre, hogy a földön egy férfi ül. Odalépett hozzá, de támadója csak a fejét rázta, és egyre hangosabban, artikulálatlanul kiabált. Ezt hallotta meg a hetediken Szarvas Erika, akit akkor már Péter is hívott. Bár többször kérték a férfitól, hogy igazolja magát, mivel semmire nem reagált, meg akarták bilincselni, de a férfi folyamatosan kapálózott. Először a nőt lökte odébb, majd a másik rendőrnek esett, akivel elvesztették az egyensúlyukat, és az egyik ajtónak csapódtak. A rendőrnő ekkor már rádión akart erősítést kérni, amikor észrevette, hogy támadójuk egy bajonettszerű kést vesz elő, és azzal azonnal a társának esik.

Miközben Péter hátrált és próbálta elkapni a késsel szurkáló férfi kezét, társa a szűk folyosón azt a pozíciót kereste, ahol úgy tudja meglőni támadójuk kezét, hogy ne találja el a társát. A térdelő férfi kezére és vállára célzott, majd „további három, lefelé irányuló lövést adott le”, de támadójuk így sem állt le, tovább hörgött és szurkált, ezért a rendőrnő még négyszer rálőtt. Ez sem hatott, a férfi felállt és a rendőrnő felé indult, ezért ő megint tüzet nyitott. Összesen 11 lövést adott le – ebből 9 okozott lőtt sérülést –, de csak az utolsó kettővel célzott a mellkas irányába, végül egyébként ezek állították meg a támadót, aki a helyszínen életét vesztette.

A lakók a támadást otthonaikból hallgatták vagy a kukucskálón keresztül nézték végig. A tanúk arról beszéltek kihallgatásukon, hogy miután a rendőrnőnek sikerült megfékeznie a támadót, azt hajtogatta, hogy

„nem tudtam mit tenni, nem tudtam mást tenni, a fejemhez tartotta a kést; a társam, a társam”.

A lakók szerint egyébként ha a rendőrnő nem lőtt volna, nagy eséllyel ő is megsérült volna, és az is elképzelhető, hogy a férfi bejut a lakásokba. Azt, hogy a rendőrök jogos védelmi helyzetben voltak, korábban a parancsnoki vizsgálat is megállapította, és ezt támasztotta alá a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozása is, mondta járőröket képviselő ügyvéd. Borbély Zoltán szerint „a rendőrök a legsúlyosabb következményt, a halál beálltát próbálták megakadályozni. A sértettek esetleges közrehatása pedig egyértelműen kizárható.”

Mivel a járőröket szolgálatteljesítés közben érte a támadás, a törvény szerint jogosultak lesznek kártalanításra.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!