Új sokkolót kapnak a magyar rendőrök

2021. május 18. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar rendőrség elkezdi használni az Axon által gyártott Taser X2 elektródkilövő sokkolókat – írja a KaliberInfo.

„Az Axon cég által gyártott TASER X2 elektródkilövő sokkoló (továbbiakban Taser X2) 2021. évben a BM/507-2/2021. számú belügyminiszteri határozattal került rendszeresítésre a TEK és Rendőrség részére. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ megkezdte azoknak a kiképzőknek a felkészítését, akik a Taser X2 alkalmazásával érintett személyi állomány képzését hajtják végre”

– válaszolta az ORFK a lap kérdésére.

A leszállított sokkolók közül 30 készletet rendőrségi kiképzőközpontok kapnak, a rendőröket pedig olyan ütemben szerelik fel, ahogy érkeznek a sokkolók.

A Taser X2 egy kétlövetű sokkoló, tehát vagy két célpontot lehet egyszerre ártalmatlanítani vele, vagy hibázás esetén újra lehet próbálni. Kilövés nélkül is alkalmazható kontaktsokkolóként. Sok rendvédelmi szerv is használja például EU-s országokban is.

A hatótávolsága 5 méter, közel félkilós, és a célzást két lézerpont könnyíti meg. Amerikai kiskereskedelemben nagyjából 1500-1600 dollárba (400-430 ezer forintba) kerül, egy kettes csomag kilövőfej pedig körülbelül 80 dollár (23 ezer forint).

Kövess minket Facebookon is!