Adókönnyítésekkel is izmosítják a fideszesített-kiszervezett vagyonkezelő alapítványokat

2021. május 18. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava szedte össze, hogy a jövő évi adócsomaggal hogyan tenné könnyebbé a kormány a vagyonkezelő alapítványok adózását. Módosul ebből a célból (is) az illetéktörvény, a társasági adótörvény és az energiaellátók különadója is.

A könnyítések szerint például

  • az ilyen alapítványoknak adakozó cégek az átadott eszközök (például részvények) értékének 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat, ha pedig nem támogatást adnak, hanem alapítóként csatlakoznak az alapítványhoz, akkor a támogatásra szánt összeg 40 százalékával lehet kevesebb az adószámítás alapja.
  • A közalapítványok mentesülnének a társasági nyereségadó megfizetése alól a bevétel azon része után, amit „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett”.
  • Illetékmentes lesz a közalapítványok működése

Emellett a Népszava további, az alapítványoktól független adómódosításokat is felsorol:

  • Eltörlik a kockázati tőkealapkezelők, illetve a tőzsdé(k) pénzügyi különadóját
  • A kriptoeszközök adóenyhítéséről már mi is írtunk.

És vannak technikai, de mégis érezhető könnyítések: a négygyermekes nőknek nem kell minden évben nyilatkozniuk az szja-mentességről, az átalányadózó egyéni vállalkozók nagyobb költséghányadot számolhatnak el, illetve az örökösök egyszerűbben juthatnak a hagyaték részét képező nyugdíjpénztári megtakarításokhoz.

Továbbá gyorsan el is törlik azt a friss rendelkezést, ami mostanában nagy vihart kavart, vagyis adóhatóság a jövőben nem kerekítheti föl vagy le a gépjárműadó összegét.

Kövess minket Facebookon is!