A Momentum is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Lázár körzetében

2021. május 13. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum Mozgalom Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületében, jelentette be csütörtökön a párt. Közleményükben azt írták, neki van a legtöbb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét. „Márki-Zay Péter 2018-ban legyőzte a Fidesz helytartóját Hódmezővásárhelyen, ezzel megmutatta, hogy az ellenzéki pártok együttműködésében mekkora erő lakozik. 2019-ben ismét nyerni tudott és a testületi többséggel a háta mögött irányítja a várost. Nála kevés politikus küzd jobban a rendszerszintű korrupcióval szemben, ezért ő a Fidesz legnagyobb ellenfele a körzetben.”

A közlemény nem nevesíti, de a Fidesz jelöltje ebben a körzetben valószínűleg Lázár János lesz.

A Jobbik is Márki-Zayt támogatja a körzetben, az ellenzéki pártok közül eddig csak a DK nevezett meg saját jelöltet, ők Mucsi Tamást indítják.

Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében a miniszterelnök-jelöltségért is indul majd az előválasztáson. Rajta kívül Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum) és Jakab Péter (Jobbik) pályázik a jelöltségre. Karácsony Gergely főpolgármester indulását még nem jelentették be hivatalosan, de szinte biztosra vehető, hogy ő is jelölt lesz.

A Telexnek adott interjújában többek között arról beszélt Márki-Zay, hogy nagyobb esélyt lát arra, hogy megveri egyéniben Lázár Jánost, mint hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást. Arra is kitért, hogy több olyan ellenzéki városvezetőről tud, akiket a Fidesz meg tudott venni vagy le tudott kenyerezni. Attól tart, hogy ha 2022-ben nyer az ellenzék és ötfős többsége lesz a parlamentben, akkor Orbán Viktor elővesz öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak.

Az ellenzéki pártok vezetői kedden megállapodtak az előválasztás részletszabályaiban. A legfontosabb döntések között említhetjük, hogy a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják, ami annak a jelöltnek kedvez, akinek maradnak tartalékai a második fordulóra: ez leginkább Karácsony Gergely főpolgármester lehet. A 106 egyéni választókerületben egy forduló lesz csak, ami azt jelenti, hogy a pártok háttéralkui fontos szerepet kapnak. Az előválasztás szabályaival foglalkozó elemzésünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!