Egyelőre nem költözik sehova a Szabolcs utcai hajléktalankórház

2021. május 12. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyében a kormány a főváros vezetésével együtt fog dolgozni – jelentette be szerdán közös közleményben Mager Andrea miniszer és a Fővárosi Önkormányzat.

Szerdán tartotta első ülését az a munkacsoport, amelyben a kormányoldalt dr. Fónagy János miniszterhelyettes és Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízott, a Fővárosi Önkormányzatot pedig Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, valamint Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) főigazgatója képviselte. Az ülésen a felek megállapították, hogy

„kölcsönösen érdekeltek egy a jelenlegihez hasonló egészségügyi intézmény folyamatos és hosszú távú működésében”

– olvasható a szerdai közleményben. A munkacsoport emellett a BMSZKI főigazgatóját – azaz az ülésen is részt vevő Zakar Gergelyt – kérte fel arra, hogy a témában jártas civil és egyházi karitatív szervezetek bevonásával dolgozzon ki javaslatokat a lehetséges további működésére. Zakar javaslatai alapján fogalmazza meg később a munkacsoport azokat a javaslatokat, amiket végül a döntéshozók elé visznek majd.

Addig, amíg nem sikerül olyan megoldásban megállapodni, ami a kormány és a főváros számára is elfogadható, a kórház marad a jelenlegi helyszínén, és a jelenlegi formájában működik tovább.

Ahogy a Telex arról korábban már beszámolt, Karácsony Gergely március végén közölte, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórháznak a járvány közepén költöznie kell, mert költségvetési szerv költözik a helyére. A Magyar Nemzet néhány nappal később azt írta, hogy a kórház épületébe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözik. A hajléktalankórház állománygyűlésén ezután a főpolgármester azt mondta, addig nem adják vissza a kórház épületét az államnak, amíg nem kapnak cserébe egy másikat. A Telexnek adott interjújában Győri Péter szociológus korábban az ügyről azt mondta: a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy megmaradjon ez a kórház.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!