Nézőpont: A magyarok 58 százaléka elégedett Orbán válságkezelésével

2021. május 10. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hat magyar, tehát a magyarok 58 százaléka elégedett a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel, de a véleményre erős hatása van a pártpreferenciának, erre jutott legutóbbi felmérésében a kormányközeli Nézőpont Intézet.

Az eredmény pártpreferenciákra lebontva:

  • a Fidesszel szimpatizálók 88,
  • az ellenzékkel szimpatizálók 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével.

A Nézőpont szerint ez azt jelenti, hogy „a baloldal nem remélhet »segítséget«️ a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában”.

Az intézet azt is írja, még kétmillió felnőtt magyar és közülük egymillió 40 év alatti tervezi beoltatni magát. Ezt úgy számolták ki, hogy a felmérésben megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy oltáspárti. Ennek közel harmada mondta azt, hogy még nem kapta meg az első dózist sem, de oltáspárti, ami nagyjából 2 millió felnőtt lakost jelent. Ez összesen hatmillió beoltottat jelentene Magyarországon. A minta ezerfős, a lekérdezés telefonos volt május 3–4. között.

Orbán Viktor 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70 százalékát jelenti. Eszerint

  • május elején 4 millió beoltott lesz (ez meg is lett) ✓ ;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ez tart most);
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. A pénteken közöltek szerint 4 813 000 a regisztráltak száma, vagyis még lenne kit oltani, és egy új korosztály regisztrációjának megnyitása ezt az ütemet ismét felpörgetheti. Péntek éjfélig több mint 84 ezer 16–18 év közötti fiatal regisztrált, őket a hét második felében oltják majd.

Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt, a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltásoknak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, például hiába érkezik elég vakcina, ha abból a fajtából pont nem kérnek az oltandók.

Az oltási folyamatot napi frissítésű grafikonjainkon követjük. Az egyiken az oltási terv aktuális ütemét vetjük össze az aznap közölt adatokkal, a másikon pedig a június elejéig tartó teljes időszakon láthatják a terv és a valóság találkozását. A legutóbbi adatok szerinti grafikonokat itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!