Itt vannak a történelemérettségi megoldásai Repárszky Ildikótól

Legfontosabb

2021. május 5. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az itt látható videóban Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára mutatja be a középszintű történelem érettségi feladatait és lehetséges megoldásait. A diákok szerda reggel 9-kor kezdték meg a vizsgát, a feladatlap kitöltésére 3 órát kaptak.

A videót nemcsak az érettségizőknek, de a történelem iránt érdeklődőknek is érdemes megnézni. Sok egyéb mellett a következő kérdésekre kaphatunk választ:

  • Az athéni demokrácia mely intézményére támaszkodva növelte meg befolyását Periklész?
  • Milyen államokkal kívánta fenntartani a barátságot Bismarck, és melyik állam ellen szövetkezett?
  • A bécsújhelyi szerződés szerint melyik dinasztia örökölte a magyar trónt, ha Mátyás törvényes utód nélkül hal meg, és Mátyás miért ment bele ebbe a szerződésbe?
  • Mi volt Kossuth véleménye az április törvényekről?
  • Mely társadalmi csoportoknak kedvezett a Horthy-korszak?
  • Milyen politikai aggodalmakat fogalmazott meg az 1990-es német újraegyesülés miatt Charles Powell, Margaret Thatcher brit miniszterelnök magántitkára?
  • Hogy alakultak a lakáshoz jutás feltételei a Kádár-korszak végén?
  • Az alaptörvény szerint melyik intézmény a magyar országgyűlés pénzügyi ellenőrző szerve?

A történelem írásbeli két részből áll. Az első részben a diákok 12 rövid választ igénylő feladatot kaptak. A feladatlap második részében több téma közül választhattak: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy, a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk. A diákok itt a következő feladatok közül választhattak: források segítségével írhattak a hűbériség intézményéről, a szovjet rendszer ideológiájáról, a török terjeszkedés menetéről Buda elfoglalásától 1568-ig vagy a dualizmus kori ipar fejlődéséről.

A hivatalos megoldókulcs csütörtökön jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!