Itt vannak a matekérettségi megoldásai: Gerőcs és Csapodi tanár úr mutatja meg az eredményeket

Legfontosabb

2021. május 4. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedek óta úgy van, hogy a legtöbb diák a matekérettségitől fél a legjobban, sőt, ez az esemény a már régóta leérettségizettek álmaiban is szokott kísérteni. A középszinten érettségizők ma reggel 9-től déli 12 óráig oldhatták meg a feladatokat. A helyes megoldásokat a Telexen Gerőcs László tankönyvszerző, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium nyugdíjazott tanára, és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója mutatja meg.

Nemcsak száraz képleteket fogunk látni, hanem megtudhatjuk, hogy egy kutya életkora hány emberévnek felel meg, hogyan edz Anna a Balaton-átúszásra, és hány csapat játszott már egymással a jégkorongbajnokságban. Gerőcs tanár úr szerint az idei feladatsor is olyan volt, hogy az ötösért kellett küzdeni, de a kettes érdemjegy elérése nem volt teljesíthetetlen. Mint mindig, idén is sokat számított a feladatoknál az, hogy a diákok alaposan olvassák el és értsék meg a feladatok szövegét. Csapodi Csaba ezt azzal egészítette ki, hogy idén talán valamivel könnyebb volt, hogy a feladatok szövege rövidebb volt.

A középszintű feladatsor két részből áll. Az első részben 45 perc alatt 12 egyszerűbb feladatot kellett megoldani. A második feladatlap megoldására 135 percet kaptak a diákok. Ez a teszt két részre oszlott. Az A jelű rész három feladatot tartalmazott, a feladatok egy vagy több kérdésből álltak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani.

Az egyetemi felvételihez szükséges emelt szintű matematika írásbeli nehezebb kérdéseket tartalmazott, azon a feladatok megoldására 4 órát kaptak az érettségizők.

A hivatalos megoldókulcs szerdán jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!