Évek óta visszaélnek a válogatott focista nevével, háromszor tett feljelentést

2021. május 5. – 18:10

Évek óta visszaélnek a válogatott focista nevével, háromszor tett feljelentést
Az igazi Kenesei Krisztián képzést tart 2020 szeptemberében – Fotó: MTK

Másolás

Vágólapra másolva

Emberek százaitól próbálhattak meg pénzt kicsalni Kenesei Krisztián nevében az elmúlt tíz évben. Múlt héten elkaptak a rendőrök egy férfit Ferencvárosban, aki hasonlít a korábbi válogatott focistára. Kilencrendbeli csalással gyanúsítják, azt azonban megbecsülni is nehéz, hogy valójában hány ember dőlt be neki vagy egy másik ál-Keneseinek. Olvasóink már öt-tíz éve is találkoztak ezzel a fedősztorival, és a történet az évek során nem sokat változott. A valódi Kenesei már többször is feljelentést tett, miután sorra jelentkeztek nála a károsultak. Köztük van egy youtuber is, aki videóban mesélte el, hogyan ejtette át a focista hasonmása. Négy éve sikertelenül zárult a nyomozás, most bíróság elé állhat a csaló.

Amikor 2002-ben pályafutása harmadik magyar bajnoki címét ünnepelte Kenesei Krisztián a Zalaegerszeg focicsapatával, aligha számított rá, hogy pár évvel később az ő nevében próbálnak majd pénzt kicsalni járókelőktől. A múlt héten letartóztatott gyanúsított a beszámolók szerint nagyon hasonlít rá, ezt használta ki, amikor Kenesei Krisztiánként mutatkozott be Budapesten.

Azt mondta, lerobbant az autója, és nincs nála elég pénz, hogy kifizesse az autómentőt, de nagyon kell sietnie, mert a gyermeke kórházban van. Minden esetben fogadkozott, hogy a kölcsönt még aznap visszaadja, az állítólagos telefonszámát is megadta, de aki még ezután is bizalmatlan volt, megmutatta a focista Facebook-oldalát, hogy elhiggyék, tényleg ő az. Többen bedőltek a mesének a hasonlóság miatt, és akár több tízezer forintokat adtak a csalónak, aki aztán soha többé nem jelentkezett.

Tíz éve alig változik a történet

A rendőrségi közlemény szerint több százezer forintra tett szert így tavaly június és idén április között O. Attila, akit csalással gyanúsítanak. Előző cikkünk megjelenése után jó pár olvasó jelentkezett, hogy őket is leszólította egy ál-Kenesei öt vagy akár tíz évvel ezelőtt. Úgy tűnik tehát, hogy jóval régebbre nyúlik vissza ez a történet.

„Érdekesen van előttem a jelenet a Rumbach Sebestyén – Dob utca sarkáról. Nyár volt, talán rövidgatyában is volt az illető. Az autójáról hablatyolt, és arról hogy edzésre siet. Bizonygatta, hogy ő a Kenesei” – írta Szegő János, aki nagyjából tíz éve találkozott a focista hasonmásával. A csaló pechjére Szegő kedvenc csapatának az egyik kedvenc játékosa volt Kenesei a kilencvenes évek végén, így felismerte, hogy nem ő az. Beszámolója szerint egyébként valóban hasonlított a rövidnadrágos férfi az MTK korábbi csatárjára, és annyira magabiztosan állította magáról, hogy ő az, hogy máig emlékszik erre a rövid beszélgetésre.

Pár sarokra arrébb hasonló szöveggel szólította le Andrást egy férfi öt éve. Ő Kenesei Krisztián öccsének adta ki magát, aki Svájcban focizik. Az elromlott autó az ő történetében is benne volt, és szintén pénzt kért. „Alapvetően gyanakvó típus vagyok, és valahogy nem állt össze kép. Nem is volt túl rámenős, végighallgattam, majd mondtam, hogy ne haragudjon, nem tudok segíteni” – mesélte András.

A Corvinus Egyetem épületét kereste az az ál-Kenesei, aki Róberttől kért segítséget az Orczy-kertben. Ugyancsak autómentőre kért pár ezer forintot, azt állította, csak euró van nála, mert nemrég érkezett meg Ausztriából. Mondta, hogy visszaad majd 50 eurót, higgyem el neki – idézte fel lapunknak Róbert, akinek

azt is megígérte a csaló, hogy bármikor be tudja vinni a Fradi meccseire.

Ez az állítás annyiban mindenképp sántít, hogy Kenesei jó pár magyar csapatban megfordult az elmúlt két évtizedben, de a Fradiban pont nem játszott. Róbertnek azt is mondta, hogy a gyermeke a Heim Pál kórházban fekszik, aztán rámutatott az egyik parkoló autóra, hogy azt kell elszállítani. „Ez már annyira abszurd volt, hogy otthagytam” – meséli Róbert. Később még kétszer is látta a környéken, de amikor a férfi felismerte őt, turistának tettette magát, és elkezdte a szobrokat fényképezni.

Átejtette az ismert youtubert

Idén áprilisban már száz eurót ígért a sürgős kölcsönért a focista nevével visszaélő csaló. Sallai Márk youtuber pár napja egy videóban részletesen elmesélte, hogy ejtette át a csatár hasonmása. A Kenesei Krisztiánként bemutatkozó férfi azt kérte, hogy segítse betolni az elromlott autóját. Sallai elkísérte a közeli parkolóba, ahol a férfi rámutatott az egyik autóra, de ekkor már azt mondta, hogy nemsokára jön a trailer, ami elvontatja.

6700 forintot kért kölcsön, mert állítása szerint csak euró van nála. Száz eurót ígért be, és azt is mondta, hogy a Westendben van egy Retro-boltja, ahol adna Sallainak pólókat, ruhákat, hogy meghálálja a segítséget. „Le voltam fagyva” – meséli a youtuber. Nem volt nála készpénz, a férfi pedig egyre csak sürgette. Itt már érezte ugyan, hogy baj lesz, de érdekelte, mi fog történni, így felvett 10 ezer forintot a közeli bankautomatánál. Aztán azt mondta neki a csaló, hogy a száz eurót csak később, egy megbeszélt időpontban tudja odaadni a Westendben.

„Nem tudom, hogy győzött meg, még csomó mindent mondott, és valahogy én odaadtam neki a pénzt.”

Miközben beszélgettek, Sallai rákeresett Kenesei nevére Google-on. „Kicsit idősebb, és vékonyabb az arca, de hasonlít rá” – mesélte a youtuber, aki korábban nem hallott a focista nevéről. Csak később keresett rá Kenesei Facebook-profiljára, és ekkor találta meg a tavaly nyári bejegyzését, amelyben felhívta ismerősei, követői figyelmét a csalásra.

„Senki ne dőljön be ennek a szerencsétlennek, senki ne adjon pénzt neki!”

– írta a volt válogatott csatár, és azt is megosztotta, hogy a csaló által megadott telefonszám egy anyukáé, akit már legalább hússzor hívtak fel azzal, hogy Kenesei Krisztiánt keresik.

Négy éve sikertelenül lezárták a nyomozást

A 29-szeres válogatottnak először 2017-ben jelezték a csalást, már akkor feljelentést tett a rendőrségen. Lapunknak azt mesélte, később tanúként többször is kihallgatták, de azt nem tudta megmondani, hogy meddig jutott az ügy. Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy 50 ezer forintot meg nem haladó értékre elkövetett csalás miatt indult szabálysértési eljárás,

ám az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, ezért később leállították a nyomozást.

A csaló viszont nem állt le, Kenesei beszámolója szerint az elmúlt években legalább 10-15 alkalommal írtak neki, hogy visszaélnek a nevével. Ő még kétszer elment feljelentést tenni, és az őt megkereső károsultaknak is azt javasolta, hogy forduljanak a rendőrséghez.

„Nagyon kellemetlen ez nekem. Gyakorlatilag mindent elértem a pályafutásom során Magyarországon, és most visszaélnek a nevemmel. Sajnálom a károsultakat, és bízom benne, hogy többet ilyen nem fordul elő az én nevemmel összefüggésben” – mondta a Telexnek. Szeretné végre lezárni a történetet, ezért is tett harmadszorra feljelentést tavaly nyáron.

A rendőrség több hónapnyi nyomozás után áprilisban azonosította, és múlt héten elfogta a csalássorozat feltételezett elkövetőjét, O. Attilát. Az ötvenéves férfit kilenc rendbeli csalással gyanúsítják, és a rendőrség indítványozta a letartóztatását.

Nehéz lesz rábizonyítani a korábbi csalásokat

Csalásért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető O. Attila, de Keviczki István ügyvéd szerint nagy valószínűséggel csak felfüggesztett szabadságvesztést kaphat. A büntetési tételt ugyanakkor súlyosbíthatja, ha kiderül, hogy a férfi korábban is elkövetett már más bűncselekményt, főleg ha vagyon elleni bűncselekményt. És az is kérdéses még, hogy az eljárás során nem kerülnek-e elő újabb károsultak.

Az ügyvéd szerint nehéz lesz rábizonyítani az évekkel korábbi csalásokat. Hiába ismerik fel ugyanis esetleg az újonnan beidézett károsultak, nehezen lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy valóban a csalóra emlékeznek-e, vagy a valódi Kenesei alapján nevezik meg az illetőt.

Az sem zárható ki Keviczki szerint, hogy több Kenesei-hasonmás is van.

Mint ahogy az is előfordulhat még, hogy a gyanúsított beismeri, hogy korábban is elkövetett csalásokat. Az öt évnél régebbi bűncselekmények azonban elévülnek. Így például ha kiderülne, hogy a jelenlegi gyanúsított az a hasonmás, aki tíz évvel ezelőtt is már ezzel a történettel próbált pénzhez jutni, nem lenne emiatt súlyosabb a kiszabható büntetés.

A károsultak polgári eljárásban visszakérhetik a pénzüket, a bíróság kötelezheti a terheltet a kár megtérítésére, de akár Kenesei is követelhet sérelemdíjat a jó hírneve megsértése miatt.

A 2018-ban felmondott bíró azt mondta, nem emlékszik ilyen vagy ehhez hasonló ügyre, de hozzátette, nagyon széles a csalások tárháza.

Az biztos, hogy kell egy kis bátorság is ahhoz, hogy valaki egy híres ember nevében lépjen oda járókelőkhöz pénzt kérni. Sokkal gyakoribbak az internetes csalások, amikor hírességek álprofiljaival szednek ki pénzt emberekből. Az elmúlt években jó pár ilyen esetről lehetett hallani, az utóbbi hónapokban többek közt Merkely Béla, Sebestyén Balázs, Kis Grofó vagy Jakupcsek Gabriella jelezte követőinek, hogy csalók élnek vissza a nevükkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!