Tordai Bencét ajánlja a második kerületi választókerületben Karácsony Gergely

2021. május 04. – 11:06

Tordai Bencét ajánlja a második kerületi választókerületben Karácsony Gergely
Karácson Gergely szerint Tordai Bence a legesélyesebb a Fidesz jelöltjével szemben a második kerületben 2022 tavaszán Fotó: Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely személyesen mutatta be Tordai Bencét, mint a II-III. kerületi egyéni országgyűlési választókerület „legesélyesebb jelöltjét”. A főpolgármester a Párbeszéd és az MSZP helyi jelöltjét, a Budai Zöld alapítóját, Tordai Bencét támogatja a Budapest 4. választókerületben, közölte a Párbeszéd Magyarországért. A párt videójában a főpolgármester a barátjaként, a zöld ügyek elkötelezettjeként ajánlja az előválasztáson részt venni kívánó választópolgárok figyelmébe Tordait.

Arról, hogy a Párbeszéd jelenlegi országgyűlési képviselője-e azonban valóban a legesélyesebb jelölt az előválasztáson, a felmérések alapján megoszlanak a vélemények. Arról már írtunk, hogy a helyi momentumos jelölt, Berg Dániel kezdeményezésére Budapest 4. választókerületében rendezik meg majd az első előválasztási vitát. Ezt a jelenlegi a II. kerület alpolgármester maga jelentette be néhány hete.

Ahogy korábban azt is megírtuk, ebben a választókerületben komoly ellenzéki verseny várható ismert politikusokkal. A Párbeszéd és az MSZP Tordai Bencét, a Demokratikus Koalíció Kálmán Olgát indítja. Arról is írtunk, hogy a Párbeszéd megrendelésére nemrég közvélemény-kutatást készített a Republikon a választókerületben.

A reprezentatív kutatáshoz 800 embert kérdeztek ki telefonon március 29-én és 30-án. A szavazási hajlandóságot magasnak mérték. A megkérdezettek 79 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni az országgyűlési választáson, és további 14 százalék valószínűleg elmenne. Ráadásul a Republikon felmérése szerint magasan nyerne az egységes ellenzék (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) listája, hiszen az ő listájukra szavazna a válaszadók 44 százaléka, míg a Fidesz-KDNP-re csak 29 százalék. 7 százalék a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, 2 százalék a Mi Hazánkat választaná, 17 százalék pedig bizonytalannak mondta magát.

Amikor csak azokat kérdezték, akik tudtak maguknak pártot választani, az egységes ellenzék 54 százalékot ért el a Fidesz-KDNP 35 százalékával szemben. Ebben a körben a kutyapárt 9, a Mi Hazánk 3 százalékon áll.

Azoktól, akik az ellenzéki összefogás listáját jelölték meg, megkérdezték, melyik ellenzéki párt a legszimpatikusabb nekik. Itt a Momentumnak mérték a legjobb eredményt 35 százalékkal, a második a Demokratikus Koalíció 24 százalékkal, a harmadik a Párbeszéd 16 százalékkal.

Utánuk jön 7 százalékkal az LMP, 5-tel a Jobbik, 2-vel az MSZP. (Bár a II. kerület polgármestere pont MSZP-s, a kerület amúgy nem számított sosem a szocialisták erősségének.) 12 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Október közepén derült ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter nem indul egyéni képviselőjelöltként: a választókerületben a kormánypárti jelölt Gór Csaba lesz, aki 2010 óta helyi önkormányzati képviselő itt. A kutatók Gór Csabával párba állítva végigvették sorra név szerint az ellenzéki jelölteket, melyiket választaná a megkérdezett, ha csak kettejük közül lehetne választani. Mindegyik kombináció esetében az ellenzéki jelölt áll jobban a felmérés szerint, de magas azoknak az aránya, akik nem tudják, nem válaszolnak.

  • Berg esetében: Berg: 20 százalék, Gór: 11, Nem tudja/nem válaszol: 55, Egyik sem: 14
  • Tordai esetében: Tordai: 28 százalék, Gór: 13, Nem tudja/nem válaszol: 42, Egyik sem: 17
  • Kálmán esetében: Kálmán: 30 százalék, Gór: 16, Nem tudja/nem válaszol: 38, Egyik sem: 16

Amikor már csak azokat kérdezték, akik megneveztek egy jelöltet, így alakult a sorrend, ha csak az adott ellenzéki politikus és Gór között lehetett választani:

  • Tordai 69, Gór 31
  • Berg 65, Gór 35
  • Kálmán 65, Gór 35.

A legnépszerűbb jelöltet firtató kérdések nyomán ugyanakkor az előválasztás biztos szavazói körében ez a sorrend állt fel:

  • Kálmán Olga vezet 22 százalékkal,
  • Tordai Bence 17 százalékon áll,
  • Berg Dániel pedig 8 százalékon.
  • 53 százalék nem tudott, nem akart válaszolni.
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!