Jókai, Mikszáth, Tóth Árpád, videójáték és társasjáték az idei magyarérettségin

Legfontosabb

2021. május 3. – 09:55

frissítve

Jókai, Mikszáth, Tóth Árpád, videójáték és társasjáték az idei magyarérettségin
Magyar érettségi a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői magyarérettségi első részében az 1848/49-es szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak szövegértési feladatnak a diákok, értesült az Eduline. A szöveg a szónokok között említette Jókai Mórt és Kossuth Lajost. A diákok az esszéfeladatoknál egy Mikszáth-novella elemzését, vagy egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzését választhatták.

Az érettségi első részében a diákoknak Adamikné Jászó Annának, az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól szóló szövege alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. A szövegben Kossuth és Jókai mellett szó volt Széchenyiről és Deákról is.

Az írásbeli első részéhez egy olyan feladat is tartozott, amelyben a diákoknak megadott szempontok alapján egy rövid szöveget kellett írniuk, ami vagy érvelés, vagy egy gyakorlati szövegműfaj, például hivatalos levél. Az érvelési feladatban a videójáték kontra társasjáték témakört kellett körüljárni, a gyakorlati szövegalkotásnál pedig az iskolai diákönkormányzat tagjaként egy természetjáró szakkör indításáról kellett hivatalos kérvényt írni egy képzeletbeli iskola igazgatójának.

Az írásbeli érettségi első része másfél órás volt. Ezután kapták meg diákok az esszéfeladatokat. Itt választhattak egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése között. Ennek a feladatnak a kidolgozására 150 percet kaptak.

Hétfőn reggel 9-kor kezdődtek meg az ország középiskoláiban a magyar nyelv és irodalom érettségik. Hétfőn 71 ezren vizsgáznak középszinten, és közel 2 ezren írják a nehezebb, egyetemi felvételihez szükséges emelt szintű írásbelit.

A Telexen hétfő délután Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára ismerteti egy videón a középszintű feladatsor megoldásait.

Jókai említése a magyarérettségiben annyiban üzenetértékkel bír, hogy nemrég komoly vita alakult ki arról, milyen szerepe lehet az írónak az iskolai oktatásban. Tóth Krisztina írónő egy nagy vihart kavart interjúban azt mondta: ha egy könyvet le kellene mindenképp venni a kötelező olvasmányok listájáról, akkor ő Jókai Az arany ember című művét venné le, méghozzá „nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt”. Tóth Krisztina szerint hasonló problémák merülnek fel Szabó Magda Bárány Boldizsár című művével is. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár később azt mondta Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!