Republikon: Erősödött a Fidesz és a Jobbik áprilisban

2021. április 30. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a Fidesz kommunikációja és az oltási kampány segített pozitívra fordítani a párt támogatottsági mérlegét, és a Jobbik is enyhén erősödni tudott áprilisban – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából, amelyet elsőként a Telexen közlünk. A nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 19–23 között.

Áprilisban a Fidesz–KDNP támogatottsága a korábbi csökkenés után kismértékben növekedett,

két százalékponttal a teljes népesség (31%), és egy ponttal a pártválasztók (46%) körében. A teljes népességben márciusban még fej fej mellett (9%) állt a három legerősebb ellenzéki párt, ez áprilisra némileg változott: a DK stagnált 9 százalékon, míg a Momentum vesztett egy százalékpontot (8%), a Jobbik pedig tovább erősödött (10%). Az MSZP változatlanul 6, az MKKP, az LMP, és a Mi Hazánk pedig 1-1 százalékos támogatottsággal bírt áprilisban a teljes népességben.

A Fidesznél 2, illetve1 százalékpontos növekedést figyelhetünk meg a teljes népesség és a pártválasztók körében, az elemzés szerint ez a sikeres kommunikációs kampánynak és az oltási programnak, illetve az azzal kapcsolatos kommunikációnak tudható be. Utóbbit itt elemeztük bővebben. A Závecz Research is a Fidesz enyhe erősödését mérte áprilisban (33-ról 34 százalékra a biztos választók körében).

Az ellenzéken belül is látható kisebb mozgás, a Jobbik továbbra is erősödik, Momentum, és a pártválasztók körében a DK is kisebb mértékben gyengültek.

Ennek köszönhetően jelenleg a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt.

Mindemellett az ellenzéken belül az erőviszonyok nagyságrendileg nem sokat változtak, két különálló blokk alakult ki, négy, nagyjából hasonló támogatottságú középpárt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és négy tartósan jelen lévő, de kitörni egyelőre nem tudó kisebb párt (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk).

A Republikon mérése szerint továbbra is igaz, hogy az ellenzéki összefogás támogatottsága összesítve nagyobb, mint a Fidesz–KDNP tábora. A teljes népesség körében 35-31 százalék, a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék a támogatottság állása, áll az elemzésben. A Závecznél azt is megmérték áprilisban, hogy a pártlistákra milyen arányban szavaznának az emberek, és ez szorosabb állást mutat: szerintük az ellenzéki lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

Azt is megmérték, mekkora lenne a választási részvétel, ha most lennének a választások. A megkérdezettek 71 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, elmenne-e szavazni, ha most vasárnap tartanák a választásokat, további 11 százalék pedig valószínűsítette ezt. 10 százaléknyian vannak, akik biztosan nem mennének el most vasárnap. Ha ezek az arányok kitartanának a választásokig, akkor bőven megdőlhet az eddigi részvételi rekord (2002: 70,5-73,5 százalék).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!