Republikon: A Jobbik beérte a DK-t és a Momentumot

2021. április 4. – 09:45

frissítve

Republikon: A Jobbik beérte a DK-t és a Momentumot
A Jakab Péter vezette Jobbik sokat jött fel az elmúlt hónapokban Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Más pártok inkább gyengültek márciusban, így a Fidesz-KDNP is.

Minimálisan tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban, hiszen mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében 1 százalékpontot esett, így 29 százalékra a teljes népességben, és 45 százalékra a pártválasztók között, írja a Republikon Intézet márciusi pártpreferencia-kutatása. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült március 18-25 között, és nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Az eredmények alapján a DK, a Jobbik és a Momentum immár fej-fej mellett, 9 százalékon állnak a teljes népesség körében, miután a DK vesztett, a Jobbik pedig nyert 1 százalékpontot; a Momentum támogatottsága nem változott.

A három nagyobb ellenzéki pártot az MSZP követi 6 százalékkal; a Párbeszéd, az MKKP, az LMP, valamint a Mi Hazánk pedig egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében.

A kutatóintézet legfrissebb, elsőként a Telexen közölt adataiból az is kiderül:

  • A Fidesz és a DK a pártválasztók között is 1 százalékpontot vesztett támogatásából, 45
  • és 14 százalékon álltak márciusban.
  • A Jobbik a pártválasztók körében további 2 százalékponttal erősödött, jelenleg 13 százalékon állnak, a Momentummal együtt,
    akiknek változatlan a támogatása.
  • Az MSZP is erősödött a pártválasztók között, immár 9 százalék szavazna rájuk.
  • A Párbeszéd és LMP támogatottsága változatlanul 2 százalék, az MKKP 2 százalékról 1 százalékra esett, és a Mi Hazánk továbbra is 1
    százalékon áll.

A Republikon elemzése szerint összességében az ellenzéki pártok támogatása csak kis mértékben változott; egyedül a Jobbik tudott jelentősebben növekedni márciusban, ahogy azt már megfigyelhettük februárban is.

Ennek a Republikon szerint Jakab Péter határozott politikai szereplése lehet az oka, a párt elnökével, miniszterelnök-jelöltjével készült interjúnkat (többi között a kedvező közvélemény-kutatási tendenciákról is) itt olvashatják.


Eközben a Fidesz-KDNP mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében gyengült, bár csak kis mértékben. Az elemzőcég szerint ez a gyengülés ugyanakkor nem teljesen meglepő, ha az oltási rend körüli gondokat figyelembe vesszük.

Azt is írták, hogy továbbra is erősebb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében (35-29 százalék), és a pártválasztók között is (53-45 százalék).

A választói hajlandóság az elmúlt hónapban csak minimálisan változott:

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!