Republikon: Nőtt a Jobbik támogatottsága

2021. március 3. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP támogatottsága a tavaly év végi csökkenés után 2021 elején stabilizálódott, a Jobbik támogatottsága pedig valamennyivel nőtt, derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-méréséből. Az 1000 ember telefonos megkérdezésével, 2021. február 15–22. között készült kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A februári adatok szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében továbbra is 30 százalék, ez nem változott januárhoz képest. A DK még mindig a második helyen áll, de népszerűsége egy százalékpontot csökkent januárhoz képest, most 10 százalékon áll. Utána jön a Momentum, ami maradt 9 százalékon, a Jobbik viszont két százalékponttal 8-ra nőtt, utánuk jön az MSZP 6 százalékkal. A Párbeszéd, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében.

A pártválasztók körében sem változott a Fidesz támogatottsága, most is 46 százalékon áll. A DK támogatottsága egy százalékot romolva 15 százalék, a Momentum maradt 13 százalékon. A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében nyolcról 11 százalékra nőtt, az MSZP viszont maradt 8 százalékon. A Párbeszéd, az MKKP, valamint az LMP 2-2, a Mi Hazánk a pártválasztók 1 százalékát tudhatja maga mögött.

A Republikon összegzéséből tehát kiderült, hogy egyedül a Jobbik támogatottságában történt jelentősebb változás, ők a teljes népességben 2, a pártválasztók körében 3 pontot tudtak növekedni, az intézet szerint emögött valószínűleg Jakab Péter határozott jelenléte áll. Az ellenzéken belüli erőviszonyok pedig kiegyenlítődni látszanak: a négy nagyobb ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP) támogatottsága között csökkent a különbség, és egyértelműen elválnak a kisebb pártoktól.

A kormánypártok támogatottsága a tavaly év végi csökkenés után 2021 elején stabilizálódott: egyelőre a járvány elhúzódásával helyzetük nem romlik, de az erőteljes kommunikációs fölény ellenére javítani sem tudnak, jegyzi meg a kutatóintézet, ahogy hozzáteszi azt is:

az együttműködő ellenzéki pártok továbbra is némi fölényben vannak a Fidesz–KDNP-vel szemben mind a teljes népesség (35 és 30 százalék), mind a pártválasztók körében (51 és 46 százalék).

Érdemben a pártválasztási, illetve voksolási hajlandóság most sem változott:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!