Vörös csillagos plakátokkal borították be a Fidesz-székházat

2021. április 24. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös csillagos plakátokat ragasztottak a Momentum politikusai, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a TizenX tagjaival a Fidesz Lendvay utcai székházára. Így tiltakoznak Magyarország kínai állam felé történő eladósítása ellen, írja közleményében a párt.

Az akcióról videót is készítettek, ebben Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja arról beszél, hogy a Fudan Egyetem 540 milliárdos beruházásával „a kormány előrébb helyezi a kínai kommunista párt érdekeit, mint a magyar diákok, hallgatók, oktatók és egyetemek érdekeit.” Ez az összeg egyébként több, mint amennyit az egész magyar felsőoktatás kap a költségvetésből.

Szél Bernadett kiemelte, hogy amíg 2014-ben legalább szavazhatott az országgyűlés az ekkora mértékű hitelfelvételről, ma már ezt sem teheti meg.

„A Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan Egyetem egymás testvére. Ez a két projekt maga a kínai gyarmatosítás Magyarországon”

– mondta.

Két hete derült ki, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát, aminek azóta a helyszínéről is elég sokat vitázik a főváros és a kormány. Április 21-én a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a magyar kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!