Vörös csillagos plakátokkal borították be a Fidesz-székházat

2021. április 24. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös csillagos plakátokat ragasztottak a Momentum politikusai, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a TizenX tagjaival a Fidesz Lendvay utcai székházára. Így tiltakoznak Magyarország kínai állam felé történő eladósítása ellen, írja közleményében a párt.

Az akcióról videót is készítettek, ebben Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja arról beszél, hogy a Fudan Egyetem 540 milliárdos beruházásával „a kormány előrébb helyezi a kínai kommunista párt érdekeit, mint a magyar diákok, hallgatók, oktatók és egyetemek érdekeit.” Ez az összeg egyébként több, mint amennyit az egész magyar felsőoktatás kap a költségvetésből.

Szél Bernadett kiemelte, hogy amíg 2014-ben legalább szavazhatott az országgyűlés az ekkora mértékű hitelfelvételről, ma már ezt sem teheti meg.

„A Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan Egyetem egymás testvére. Ez a két projekt maga a kínai gyarmatosítás Magyarországon”

- mondta.

Két hete derült ki, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát, aminek azóta a helyszínéről is elég sokat vitázik a főváros és a kormány. Április 21-én a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a magyar kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom