Kölyökkutyák illegális exportálásában sáros, korrupt állatorvosokat lepleztek le

2021. április 24. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), akik anélkül engedélyezték kölyökkutyák kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen állatot is láttak vagy megvizsgáltak volna – írja az MTI.

Az NVSZ birtokába került információk szerint az utóbbi években erre szakosodott elkövetők az exportengedélyeket kiállító hatósági állatorvosokkal összejátszva egyre több kölyökkutyát szállítottak ki és értékesítettek külföldön. Az állatok az előírt kort és fejlettségi szintet nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg, és

sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztult vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Mint a szervezet írta, az elmúlt időszakban több hasonló ügyet is sikeresen felderítettek, idén márciusban pedig a kiviteli engedélyek kiállítására jogosult, kormánytisztviselőként dolgozó hatósági állatorvosok körében kezdeményeztek megbízhatósági vizsgálatokat. A szolgálat tárgyalótisztjei olyan tenyésztőnek adták ki magukat, akik nemcsak megfelelő telephellyel nem rendelkeznek, de el akarják kerülni a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát és a beültetett chipek ellenőrzését, mindezért pedig hajlandóak korrumpálni is az állatorvost.

Az NVSZ tájékoztatása szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna. Eljárásuk során 40-40 ezer forint jogtalan előnyt fogadtak el, ezért feljelentést is tettek ellenük – amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, akár nyolc év börtönt is kaphatnak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat március elseje óta ellenőrzi az orvosokat, egészségügyi alkalmazottakat, különös tekintettel léve a hálapénz elfogadására. Arról, hogy hogyan dolgoznak, ebben a cikkben írtunk. Váradi Piroska rendőr ezredes, a hálapénztilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője korábban elmondta, törekedni fognak olyan szituációk létrehozására, ahol a boríték is előkerülhet – mint ahogy az a fenti esetben is látszik –, de hangsúlyozta, hogy ez egy teszt, nem akarják csőbe húzni az orvosokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!