Nem akarja lépre csalni az orvosokat a hálapénztilalmat ellenőrző csapat

2021. február 23. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem adott még hálapénzt, és soha nem élt még csak szívességi korrupcióval sem az egészségügyben – állítja Váradi Piroska rendőr ezredes, a hálapénztilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője, aki a Népszavának adott interjút.

Váradi azt mondja, szerencséje volt, mert eddig csak szűrővizsgálatokra és egyszerű ellátásokra volt szüksége, és bár nincs közvetlen tapasztalata az egészségügyi korrupcióval, „az elmúlt két hónap a felkészülés jegyében telt”.

Az interjúból az is kiderül, hogy az az 50 fős új főosztály, amely kifejezetten a hálapénztilalom ellenőrzésére jött létre, nem „fedett nyomozókkal” vagy „beépített ügynökökkel”, hanem úgynevezett „tárgyaló tisztekkel” fog „integritásteszteket végezni”. Bár a főosztályvezető a konkrét munkamódszerekről értelemszerűen nem beszélhetett, azt nyilatkozta, hogy nem beteg emberek, hanem hivatásos rendőrök dolgoznak a szervnél, nem valószínű, hogy alávetik magukat például egy operációnak, de

„törekedni fognak olyan szituációk létrehozására, melyekben a boríték is szerepet játszhat”.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a Nemzeti Védelmi Szolgálaton beül állították fel azt a főosztályt, amely a hálapénztilalmat hivatott ellenőrizni. Miután az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény életbe lépett, és módosult a rendőrségről szóló törvény is, a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatásköre most már az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkezőkre is kiterjed. A megbízhatósági vizsgálatok miatt a szervezeten belül 50 fővel létrejött az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya.

A főosztályhoz tartozóknak március 1-jétől arra is lehetőségük lesz, hogy ún. megbízhatósági vizsgálatokat végezzenek. Bár korábban például az MTI is azt írta, hogy ezeknek a vizsgálatoknak az orvosok, egészségügyi dolgozók „csőbe húzása” vagy csapdába csalása lesz a céljuk, Váradi Piroska most azt mondta:

„Azt teszteljük, elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy teszt. Nem lépre csalás, nem csőbehúzás, nem bevinni az ingoványba.”

Azt a kérdést, hogy hogyan tud működni a hálapénz nélküli egészségügy, ebben a cikkünkben jártuk körbe. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!