Márciustól külön csapat utazik majd a hálapénzt elfogadó orvosokra

2021. január 18. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül már felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat, azon belül is azt, hogy fogadnak-e el hálapénzt a betegeiktől. A főosztályhoz tartozóknak március 1-jétől arra is lehetőségük lesz, hogy ún. megbízhatósági vizsgálatokat végezzenek, melyekkel a hálapénzt elfogadó orvosokat tudják csőbe húzni – írja az Infostart.

A vizsgálatokról Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke beszélt az Inforádiónak, aki elmondta, a hálapénz eddig is üldözendő volt, a mostani változás csak új elemmel egészíti ki a törvényi tényállást. Samu hozzátette, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény is életbe lépett, és módosult a rendőrségről szóló törvény is, így a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának a hatásköre most már az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkezőkre is kiterjed. Ez azért fontos, mert többek közt azt is jelenti, hogy

a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől rájuk vonatkozóan alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot, vagyis ekkortól elméletben minden orvosnak észben kell tartania, hogy bármelyik hálapénzt ajánló betege lehet az NVSZ tagja is, aki csapdába akarja csalni.

A tízéves múltra visszatekintő, eredetileg a rendőrség belső ellenőrzésére hivatott NVSZ feladatköre, illetve az ehhez tartozó védetti kör az évek során folyamatosan bővült. A megbízhatósági vizsgálatok miatt a szervezeten belül 50 fővel létrejött az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya, amelynek tagjai ugyan dolgozni egyelőre még nem tudnak, de unatkozni így sem fognak, márciusig ugyanis meg kell találniuk azokat az élethelyzeteket, amelyekben a megbízhatósági vizsgálatokat elvégezhetik.

Ez egyébként nem lesz egyszerű, mert ahogy arra a hvg.hu is rámutatott, egy orvost a hosszabb ideig tartó, szorosabb kapcsolat miatt nehezebb átverni, mint mondjuk egy vámost, aki csak egyszer találkozik az ellenőrökkel. A lap cikke alapján ugyanakkor kétségtelenül találnak majd módot erre, korábban ugyanis az adóhatóságnál is előfordult már olyan, hogy a végletekig elmentek az ellenőrök, hogy egy „próbavásárlás” keretében csőbe húzzanak egy magánorvost.

Egy ilyen vizsgálat megindításához továbbra is ügyészségi jóváhagyás lesz szükséges, és egy személlyel kapcsolatban egy naptári évben legfeljebb három alkalommal lehet vizsgálatot indítani. Vizsgálatot viszont akár névtelen információ alapján is lehet indítani. A hvg cikke szerint 2018-ban 323 ilyen ellenőrzést folytattak le, ezek eredménye alapján az NVSZ kilenc esetben tett feljelentést, és az eljárások alig három százalékában vált megalapozottá a gyanú, hogy a célszemély korrupt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!