Fekete-Győr: Magyarország orosz kémfészekké vált

2021. április 22. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet vitt Oroszország budapesti nagykövetének Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő.

Csehországhoz hasonlóan szerintük a magyarországi atomerőmű-bővítésből is ki kell zárni a Roszatomot, de azt is követelték a levélben, hogy bocsássák szabadon Navalnijt.

Azt ígérik, kormányváltás esetén mindent meg fognak tenni azért, hogy leállítsák Paks 2 beruházását, a Nemzetközi Beruházási Bankot pedig kirúgják az országból.

A Momentum szerint a cseh kormány – nagyon helyesen – a diplomatáknak álcázott orosz kémek kiutasítása mellett további komoly lépéseket tett az orosz befolyás visszaszorítása érdekében: kizárták a Roszatomot a dukovanyi erőmű bővítésére kiírt pályázatból. A cseh miniszterelnök pedig szolidaritást vár el minden EU-s tagállamtól az orosz agresszióval szemben. „Az oroszbarát magyar kormánytól természetesen nem várhat szolidaritást sem a cseh kormány, sem az Európai Unió” – áll a párt közleményében.

Fekete-Győr András az Orosz Nagykövetség épülete előtt 2021. április 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Fekete-Győr András az Orosz Nagykövetség épülete előtt 2021. április 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

„Magyarország egy orosz kémfészekké vált” – fogalmazott Fekete-Győr András a nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón. A Momentum elnöke szerint Orbán Viktor helyet ad orosz kémeknek az országban azzal, hogy beengedi a Nemzetközi Beruházási Bankot és a Roszatomot, hogy hatalmas orosz hitelből bővítsék a paksi atomerőművet.

Szél Bernadett pedig arról beszélt, hogy a Paks 2-höz hasonló gyanús üzletek mellett pont arról nem esik szó, amiről igazán kellene: hogy milyen energiastratégiát akarunk és hogyan tudunk védekezni a klímaválság ellen. Szél szerint az emberek kétharmada megújuló energiát szeretne, ami rugalmas, biztonságos, és képes alkalmazkodni ahhoz a változó világhoz, amiben élünk. „Az Orbán-kormánynak viszont egyetlen célja van: hogy minél többet lophassanak. Ezért választották az atomot a megújulók helyett” – mondta a képviselő.

Csehország pár napja kiutasított 18 orosz diplomatát, miután a helyi titkosszolgálat egyértelműen meg tudta állapítani, hogy szerepük volt egy 2014-es, lőszerraktárban keletkezett hatalmas robbanásban, amelyben két ember meghalt. Mára az is kiderült, hogy az orosz diplomaták közül ketten, Alekszej Kapinosz és Jevgenyij Kalinyin először Budapestre utazott Moszkvából, és innen mentek tovább Csehországba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!